یارما پلو(بلغور پلو)
این پلو یکی از غذاهای قدیمی منطقه آذربایجانه.قدیما تو منطقه آذربایجان عمده ترین غذاهایی که استفاده میشده غذاهای گوشتی و غذاهایی بوده که با گندم درست میشده.چون بیشتر تو این منطقه گندم به عمل میاد و برنج بعدها به وعده غذایی مردم راه پیدا کرد.
خوب اول خوبه در مورد کلمه یارما یه چیزایی براتون بگم.یارما معادل ترکی بلغور،تقریبا به معنی شکافته ست.البته معادل دقیق این کلمه رو مثل بعضی کلمات دیگه ترکی تو فارسی نمیشه پیدا کرد.اول گفته میشده یارما بوغدا(بوغدا هم یعنی گندم) یعنی گندم شکافته شده، بعدا به مرور زمان کلمه بوغدا حذف میشه و فقط یارما گفته میشه.
این پلویی که میخوام براتون آموزش بدم خیلللللللللللللللللللللللللللللی خوشمزه است و خیلی هم مفیده،قدیمیا مثل الان نبودن که معده رو با چیزای بی ارزش پرکنن،هر غذایی که پخته میشده یه غذای کامل بوده.من که توصیه میکنم حتما این غذا رو درست کنین و اگه یه بار بخورین عاشقش میشین.
البته کمی تغییر توش دادم. قدیما تو این پلو قورما می ریختن، برای درست کردن قورما گوشت رو بعد از پختن حسابی تو روغن حیوانی سرخ میکردن و بهش نمک زیاد میزدن و با همون روغن توی ظرفهای سفالی که بهش برنی (Barne) میگفتن میریختن و در طول زمستان از این گوشت استفاده میکردن.با این روش نیازی به نگهداری تو یخجال و فریزر نداشتن. و من چون نداشتم از کوفته ریزه استفاده کردم.
مواد لازم:
بلغور درشت 2 پیمانه پلوپز
لپه 1 پیمانه
گوشت چرخ کرده 300 گرم
پیاز 1 عدد
رب یک قاشق
عصاره گوشت 1 قرص
سیب زمینی 2 عدد
آب 1.5 لیتر
زرد چوبه ،نمک و فلفل سیاه و زعفران
طرز تهیه:
بلغور رو 2،3 ساعت خیس کنید.لپه رو هم خیس کنید و بعد لپه رو با کمی روغن تفت بدید بعد یه دونه قرص عصاره گوشت و کمی زردچوبه داخل لپه بریزید و بگذارید تا بپزه.
پیاز رو رنده کنید و آبش رو بگیرید و به همراه نمک وفلفل و زردچوبه با گوشت مخلوط کنید و ورز بدید.بعد گوشت رو قلقلی کرده و سرخشون کنید.
توی قابلمه آبی که بلغور رو باهاش خیس کردید رو به همراه نمک بریزید و بگذارید تا بجوشه بعد بلغور رو توش بریزید و بگذارید تا بلغور کاملا بپزه.(زمان پخت بستگی به نوع بلغور داره مال من نیم ساعت جوشید)
بلغور رو آبکش کنید.(آبش رو من دور نمیریزم و نگه میدارم وقتی آش میپزم توی اون میریزم،چون لعاب داره و کلی املاح گندم توشه حیفه دور ریخته بشه.)
یه قاشق رب توی کوفته قلقلی ها بریزید و رب رو تفت بدید.بعد لپه رو که تقریبا یه استکان آب داره توی گوشت بریزید.زعفران و نمک هم بزنید و ده دقیقه این مخلوط رو بگذارید تا جابیفته.
ته قابلمه روغن بریزید و زردچوبه بپاشید و سیب زمینی ها رو بچینید.
و یه لایه بلغور و یه لایه خورش بریزید باز یه بلغور و یه لایه خورش.
سس باقیمونده خورش هم بدید روی پلو و کمی زعفران روش بدید و بگذارید دم بکشه.
حدود یه ساعت با حرارت ملایم طول میکشه.
به به جه زیبا و خوشمزه ، دست شما درد نکنه