دلمه برگ مو به سبک آذربایجان (یپراخ دلماسی)
دو ماه پیش واسه نهار دعوت بودیم خونه داییم.زندایی عزیزم از برگهای مو حیاطشون دلمه درست کرده بود، واقعا هم خیلی خوشمزه شده بودن.ما هم کلی تعریف کردیم،که به به چقده خوشمزه چه برگ دلمه های لطیف و خوشمزه ایی، در نتیجه دایی جان زحمت کشیدن و برا ما هم برگ مو چیدن،اون هم چه برگایی.همشون کوچیک و تازه و لطیف بودن.فرداش مامانم دست به کار شد تا دلمه برگ مو درست کنه،منم تصمیم گرفتم طرز تهیش رو تو وبلاگ بذارم.عکساش روهم گرفتم اما چون توضیحاتش زیاد بود و اصولا تایپ کردن حوصله میخواد هر روز امروز فردا میکردم برا تایپش،امروز که دوباره مامان داشت دلمه درست میکرد من یادم افتاد که قرار بود پست دلمه داشته باشم در نتیجه عزمم رو جزم کردم برای تایپ دلمه.
پستهای زیادی در مورد دلمه برگ مو و دلمه برگ مو تبریز هست ولی چون این یه غذایی سنتیه و هر کس روش خاص خودش رو داره دوست داشتم تو وبلاگم باشه.و واسه این که دقیق بنویسم از بس مامانم رو سوال پیچ کردم دیگه کلافه شده بود.قربونش بشم.
امیدوارم شما هم درست کنید و لذت ببرید.
مواد لازم:
برگ مو (بهترین برگ برا دلمه برگهای انگورکشمشسی است ) نیم کیلو
لپه 1.2 پیمانه
برنج 1 پیمانه
بلغور گندم 1.2 پیمانه
سبزی شامل تره،گشنیز،شوید،مرزه(مقدار تره کمی بیشتر از بقیه سبزی ها) نیم کیلو
پیاز 2 عدد
شیر یا ماست (ماست نباید زیاد ترش باشه) یک پیمانه
گوشت پخته شده یا چرخ کرده 200 گرم
سیر نصف بوته (یا پودر سیر 1 قاشق)
ادویه (پودر گل محمدی 1 قاشق مرباخوری،ادویه پلویی یک قاشق مرباخوری
پودر کاکوتی 1 قاشق مربا خوری
زیره سیاه 1.2 قاشق چایخوری
زرد چوبه و فلفل سیاه کمی)
روغن حیوانی (ساری یاغ) یا تورتا 2 قاشق
غوره یا آلوچه
طرز تهیه:
لپه رو بپزید.و بلغور رو نیم ساعت خیس کنید.برنج رو بشورید.(اگه بلغورتون دیر پزه بهتره بلغور رو نیم پز کنید.)
پیازها رو خلالی ریز خرد کنید و توی روغن سرخش کنید.
و این سه تا رو با هم توی یه کاسه بریزید،روغن حیوانی یا تورتا رو گرم کنید و توی مواد بریزید. شیر یا ماست رو بریزید روش.نمک و ادویه ها رو توش بریزید.چند قاشق از پیاز داغ رو برای تزیین دلمه کنار بگذارید و بقیش رو بریزید داخل مواد و دو ساعت توی یخجال قرار بدید تا شیر جذب مواد بشه.
سبزی رو ریز خرد کنید و داخل مواد بریزید.
سیر رو له کنید و توی مواد بریزید.گوشت اگه پخته شده استفاده میکنید ریز خرد کنید و اگه از گوشت چرخ کرده استفاده میکنید کمی گوشت رو تفت بدید و توی مواد بریزید.(من با گوشت پخته شده بیشتر دوست دارم تا گوشت چرخ کرده)
برگ موها رو برای اینکه راحت بسته بشن توی یه ظرف بریزید و روش آب جوش بریزید.تا کمی نرم بشن.
برای اینکه ته دلمه زود میسوزه، ته قابلمه یه بشقاب ملامین بگذارید.(از یه ظرفی که دیگه نمیخواید استفاده کنید چون رنگش عوض میشه. )
دلمه رو به شکلی که تو تصویر میبینید بپیچید.
دلمه ها رو مرتب توی قابلمه بچینید.
آخر سر هم باز یه بشقاب روی دلمه ها بگذارید،این کار واسه اینه که وزن بشقاب نگذاره تا دلمه ها باز بشن.
یک قاشق روغن و 1 لیوان آب بریزید روی دلمه ها و در قابلمه رو بگذارید.زیرش شعله پخش کن بگذارید حدود یک ساعت طول میکشه تا دلمه پخته بشه. در طول پخت چک کنید اگر آب دلمه کشیده شده باشه و دلمه ها نپخته باشن باز هم کمی آب داخل دلمه بریزید.
نکات:
میتونید دلمه رو توی یه ظرف بچینید و بدون اینکه بپزید توی فریزر بگذارید و وقتی خواستید استفاده کنید.نیم ساعت قبل از فریزر در بیارید و وقتی کمی نرم شد توی قابلمه بچینید و بپزید.البته بهتره بیشتر از یک ماه توی فریزر نگه ندارید چون طعمش رو از دست میده.
معمولا اگه ما دلمه رو واسه خودمون درست کنیم پیاز داغ و گوجه فرنگی خرد شده رو کمی تفت میدیم و توش غوره میریزیم و دلمه رو باهاش میخوریم.اما واسه مهمونی معمولا فقط پیاز داغ و زرشک و سیر داغ روی دلمه میریزن.
میتونید لابه لای دلمه آلوچه یا غوره بریزید که در این صورت دلمه ترش میشه .ما معمولا غوره رو روی دلمه وقتی میخوریم میریزیم.
بعضی ها توی دلمه سیر نمیریزین ولی به نظر من با سیر خیل خوشمزه تر میشه.
بهتره تو انتخاب برگ واسه دلمه دقت کنید و برگهای تازه که زیاد بزرگ نیستن و لطیفن رو انتخاب کنید.چون اگه برگهاتون خوب نباشن دلمه هر چقدر هم بپزه باز برگاش پخته نمیشن.
دلمه بدون گوشت هم تهیه میشه و اونجوریش هم خیلی خوشمزه است پس اصراری نیست که حتما توش گوشت هم ریخته بشه.
ریختن شیر توی مواد دلمه باعث میشه دلمه خیلی خوشمزه تر بشه.اگه شیر نداشتید میتونید به جاش ماست یا دوغ بریزید.ولی حتما توی مواد دلمه یکی از اینها رو بریزید.چون توی طعمش واقعا تاثیر داره.
دلمه معمولا با ماست سرو میشه.
در مورد تورتا:کره رو آب میکنیم و وقتی در حال جوش بود توش کمی آرد میریزیم و هم میزنن وقتی آرد کمی طلایی شد از روی حرارت برمیداریم . آرد که ریخته میشه دوغ توی کره رو به خودش جذب میکنه و روغن خالص میشه.وقتی کمی خنک شد روغن روش رو که بهش ساری یاغ گفته میشه جدا میکنیم و اونی که ته ظرف میمونه میشه تورتا،که اون رو مثل من میتونید با نون بخورید.(اگه ترس اضافه وزن ندارید.) و اینکه تورتا رو توی دلمه و دوینمج میریزن.