آش کشک (قورودِ آش)
به جرات میتونم بگم آش کشک یکی از خوشمزه ترین آش هاست.این آش خیلی پر طرفداره.و یه غذای کامله.البته خوشمزگی این آش به تازگی کشک و خوشمزگی اون بستگی داره.
تو بعضی از شهرستانهای اطراف ما یه چیزی شبیه به ماست وجود داره که به اون جُرتان گفته میشه،که البته با این ماده کشک درست میشه. این آش با اون هم خیلی خوشمزه میشه.
جُرتان رو اینجوری درست میشه که دوغ رو توی مشک میریزن و میزنن تا کره بشه.کره رو جدا میکنن و دوغش رو توی کیسه میریزن و میگذارن آبش بره و ماده ای که میمونه میشه جُرتان.
جُرتان رو توی دست گرد درست میکنن و میچینن توی آفتاب تا خشک بشه و تبدیل بشه به کشک.این نوع کشک خیلی خوشمزه است.
ولی توی یه روش دیگه جرُتان رو میجوشونن تا سفت بشه و بعد شکل کشک درست میکنن و باز میچینن توی آفتاب. با این روش کشک سریعتر آماده میشه.ولی طعم و مزه اون با پای روش اول نمیرسه.این کشک ته مزه تلخ داره.
مواد لازم:این مقدار مواد برای ده نفر کافیه
بلغور گندم 1.5 پیمانه (منظور پیمانه پلوپز میباشد)
مجموع نخود و لوبیای چیتی یا سفید پخته 1 پیمانه
عدس پخته شده نصف پیمانه
رشته آش خرد شده 1 پیمانه
سبزی آش شامل(تره،گشنیز،اسفناج یا برگ چقندر،جعفری و کمی تلخون و شوید)
کلم برگ خردشده نصف پیمانه
هویج و سیب زمینی هر کدام یک عدد
پیاز 2 عدد
آب قلم 1 لیتر
کشک 1 لیوان
برنج نصف پیمانه
سیر نصف بوته
طرز تهیه:
بهتره نخود و لوبیا رو از روز قبل خیس کنید و چند بار آبش رو عوض کنید نفخش گرفته بشه ،بعد بپزید.عدس رو هم یکی دو ساعت خیس کنید و بپزید.
بلغور رو هم یکی دو ساعت خیس کنید.
یکی از پیازها رو خرد کنید و توی قابلمه تفت بدید تاکمی سبک بشه.
بلغور خیس شده رو داخل پیاز بریزید و آب قلم و یک لیتر آب و نمک رو توی قابلمه بریزید و بگذارید تا بلغور پخته بشه.
هویج رو مکعبی خرد کنیدو کلم رو هم خرد کنید و داخل آش بریزید.
وقتی هویجها کمی نرم شدن رشته رو اضافه کنید و بگذارید رشته ها کمی پخته بشن.
برنج و سیب زمینی رو اضافه کنید.برنج باعث میشه آش غلیظ تر بشه.
سبزی آش و سیر خرد شده رو هم داخل آش بریزید.
وقتی سبزیها کمی نرم شدند حبوبات رو هم اضافه کنید و بگذارید تا آش جابیفته.
نکات:
من تمام موادی که تو این آش ریخته میشه رو گفتم، من خودم هویج رو توی این آش دوست ندارم،ولی خوب معمولا ریخته میشه. اما استفاده از سیب زمینی و برنج توی این آش حتمی نیست و بعضی ها میریزن و بعضی ها نمیریزن.
آب قلم این آش رو هم خوشمزه و هم خیلی مقوی تر میکنه.البته روغن قلم رو جدا کنید و فقط آبش رو بریزید.
مامان من سیر خام رو له میکنه و توی کشک میریزه و باهاش آش رو میخوریم،خوشمزه میشه.البته وقتهایی که شبه و صبح هم قرار نیست بریم بیرون.
من وقتی سبزی آش رو میریزم بعد از اینکه آش یکی دو جوش میزنه و هنوز سبزی آش نپخته از آش میخورم.به این مرحله که آش هنوز جا نیفتاده سوتول میگیم.اینجوری آش خیلی خوشمزه است.
مقادیر مواد برای یک دیگ بزرگ آش کشک نذری
نخود یک کیلو گرم
لوبیا چیتی یک کیلو گرم
عدس نیم کیلو
کلم برک سفید 1.5 کیلو
هویج 1.5 کیلو
بلغور گندم 2 کیلو
سیب زمینی 1 کیلو
سبزی آش 10 کیلو (پاک نشده)
رشته آش یک بسته
قلم گوساله 4 کیلو ( قلمها رو میپزیم و آب رو صاف کرده داخل آش استفاده میکنیم)
پیاز برای داخل آش 2 کیلو
پیاز برای پیاز داغ 5 کیلو
کشک 3.5 کیلو