دنیای اسراء

دوشنبه, ۱۶ آبان ۱۳۹۰، ۱۰:۵۵ ب.ظ

ترشی مخصوص تبریز


فاخته جون بیا که من بالاخره فرصت کردم ترشی رو که خواسته بودی درست کنم.

این ترشی که می بینید رایج ترین ترشی است که در تبریز درست میشه، تفاوت عمده اون با سایر ترشی ها در کم بودن سرکه اونه، و این باعث میشه دل رو زود نزنه و میتونید یه پیاله ش رو یه جا بخورید، شوخی کردم بابا جدی نگیرید چون زیاده روی در هر چیزی مضره، ولی خوب خیلی خوشمزه است.



مواد لازم:

گل کلم یک عدد بزرگ

کرفس یک بوته

لوبیا سبزو هویج و خیار هر کدام نیم کیلو

سیر یک بوته

چند دانه فلفل قلمی تند

سیب 2 عدد(میتونید حذفش کنید)

کروز 1 بوته(در مورد این سبزی توضیح میدم)

سرکه 1 لیتر

آب نیم لیتر

نمک 4،5 قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

اول یه توضیح در مورد کروز بدم، این یه سبزی خوش عطره که توی تبریز برای تهیه انواع ترشی و خیارشور از اون استفاده میشه، معادل فارسیش رو نمیدونم ولی عکسش رو میگذارم، یه سبزی که شکل ظاهریش شبیه جعفریه با برگهای و بوته درشت تر و عطرش تقریبا شبیه به کرفس و طعم ترش مزه ای داره. استفاده از این سبزی باعث میشه ترشی خیلی خوش عطرو طعم بشه. البته اگه دوستان این سبزی رو در اختیار نداشتن میتونن به جای اون از برگهای کرفس استفاده کنن.

عکس کروز



برگهای کرفس رو جدا میکنیم و کروز رو پاک میکنیم و به همراه برگهای کرفس توی قابلمه میریزیم و نیم لیتر آب و یه قاشق از نمک روش میریزم و میگذاریم با در باز سبزی ها پخته بشن و عطر و طعمشون رو به آب بدن. نمک رو برای این اول میریزم که سبزی ها به آب رنگ زیادی پس ندن.بعد از اینکه سبزیها پخت میریزیم توی صافی و خود سبزی ها رو دور میریزیم و آبش رو میگذاریم تا خنک بشه و بعد با سرکه مخلوط میکنیم.



ساقه های کرفس رو خرد کنید. اگه مثل من میخواهید ترشیتون زود عمل بیاد کرفس رو نیم پز کنید وگرنه نیازی به پخت کرفس نیست.




لوبیا ها رو هم خرد کنید و اونها رو هم نیم پز کنید، در هیچ یک از مراحل پخت سبزی ها در قابلمه رو نگذارید تا سبزی ها رنگ قشنگشون رو از دست ندن.



هویج و به شکل دلخواه خرد کنید.



گل کلم رو هم خرد کنید، سعی کنید توی خرد کنید که شکل گلهای گل کلم حفظ بشه.



سیب رو هم پوست بکنید و خرد کنید. و سیر رو ورقه کنید.

 بعضی ها خیار رو خرد میکنند ولی در این صورت بعد از مدتی خیارها توی ترشی له میشه، بهتره خیارها رو درسته توی ترشی بریزید و در زمان مصرف خردش کنید.

میتونید تو این مرحله همه سبزی ها رو مخلوط کنید و بعد بریزید توی شیشه یا اینکه مثل من لایه لایه بریزید.

بعد بقیه نمک رو میریزیم داخل آب سبزیجات و سرکه و مخلوط میکنیم و میریزیم روی ترشی.



نکات:

یه سیفی ما داریم  به اسم کالک (کمبوزه) که همون خربزه است که تازه در اومده و خیلی کوچیکه مثل خیار و توی تابستون هست، وقتی ترشی رو توی تابستان درست میکنن از اون هم توی ترشی میریزن که خوشمزه میشه.

اگه کرفس رو خام میریزین توی ترشی بهتره آب سبزیجات رو کمی ولرم کرده و توی ترشی بریزید تا ترشی سریع تر آماده بشه. ولی اگه مثل من سبزیجات رو پختید باید سرد باشه چون ترشی شل میشه.

اگه میخواهید ترشی رو مدت زیادی نگه دارید بهتره سبزیجات رو خام توی ترشی بریزید، دیرتر ترشی آماده میشه ولی ماندگاریش بیشتره.با این روشی که من درست کردم در حدود دو هفته طول میکشه تا ترشی آماده بشه، ولی با اون روش یک ماه تا چهل روز وقت میبره تا ترشی جا بیفته.

در طول این مدت به هیچ عنوان نباید در ظرف ترشی باز بشه و هوا وارد اون بشه چون ترشی خراب میشه.

مقدار سبزیجات بسته به ذائقه فرق میکنه، من گل کلم بیشتر دوست دارم ولی مامانم کرفس و لوبیا دوست داره، استفاده از سیب تو این ترشی باعث میشه ترشی خوش عطر بشه.

یک نکته خیلی مهم در تهیه ترشی اینه که همه سبزی ها باید خشک باشن. سبزی ها رو بشورید و بگذارید تا کاملا آبشون خشک بشه در غیر این صورت ترشی کپک خواهد زد.

 

 

 

 



نوشته شده توسط اسراء افسری
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

پیوندها
طبقه بندی موضوعی

ترشی مخصوص تبریز

دوشنبه, ۱۶ آبان ۱۳۹۰، ۱۰:۵۵ ب.ظ


فاخته جون بیا که من بالاخره فرصت کردم ترشی رو که خواسته بودی درست کنم.

این ترشی که می بینید رایج ترین ترشی است که در تبریز درست میشه، تفاوت عمده اون با سایر ترشی ها در کم بودن سرکه اونه، و این باعث میشه دل رو زود نزنه و میتونید یه پیاله ش رو یه جا بخورید، شوخی کردم بابا جدی نگیرید چون زیاده روی در هر چیزی مضره، ولی خوب خیلی خوشمزه است.



مواد لازم:

گل کلم یک عدد بزرگ

کرفس یک بوته

لوبیا سبزو هویج و خیار هر کدام نیم کیلو

سیر یک بوته

چند دانه فلفل قلمی تند

سیب 2 عدد(میتونید حذفش کنید)

کروز 1 بوته(در مورد این سبزی توضیح میدم)

سرکه 1 لیتر

آب نیم لیتر

نمک 4،5 قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

اول یه توضیح در مورد کروز بدم، این یه سبزی خوش عطره که توی تبریز برای تهیه انواع ترشی و خیارشور از اون استفاده میشه، معادل فارسیش رو نمیدونم ولی عکسش رو میگذارم، یه سبزی که شکل ظاهریش شبیه جعفریه با برگهای و بوته درشت تر و عطرش تقریبا شبیه به کرفس و طعم ترش مزه ای داره. استفاده از این سبزی باعث میشه ترشی خیلی خوش عطرو طعم بشه. البته اگه دوستان این سبزی رو در اختیار نداشتن میتونن به جای اون از برگهای کرفس استفاده کنن.

عکس کروز



برگهای کرفس رو جدا میکنیم و کروز رو پاک میکنیم و به همراه برگهای کرفس توی قابلمه میریزیم و نیم لیتر آب و یه قاشق از نمک روش میریزم و میگذاریم با در باز سبزی ها پخته بشن و عطر و طعمشون رو به آب بدن. نمک رو برای این اول میریزم که سبزی ها به آب رنگ زیادی پس ندن.بعد از اینکه سبزیها پخت میریزیم توی صافی و خود سبزی ها رو دور میریزیم و آبش رو میگذاریم تا خنک بشه و بعد با سرکه مخلوط میکنیم.



ساقه های کرفس رو خرد کنید. اگه مثل من میخواهید ترشیتون زود عمل بیاد کرفس رو نیم پز کنید وگرنه نیازی به پخت کرفس نیست.




لوبیا ها رو هم خرد کنید و اونها رو هم نیم پز کنید، در هیچ یک از مراحل پخت سبزی ها در قابلمه رو نگذارید تا سبزی ها رنگ قشنگشون رو از دست ندن.



هویج و به شکل دلخواه خرد کنید.



گل کلم رو هم خرد کنید، سعی کنید توی خرد کنید که شکل گلهای گل کلم حفظ بشه.



سیب رو هم پوست بکنید و خرد کنید. و سیر رو ورقه کنید.

 بعضی ها خیار رو خرد میکنند ولی در این صورت بعد از مدتی خیارها توی ترشی له میشه، بهتره خیارها رو درسته توی ترشی بریزید و در زمان مصرف خردش کنید.

میتونید تو این مرحله همه سبزی ها رو مخلوط کنید و بعد بریزید توی شیشه یا اینکه مثل من لایه لایه بریزید.

بعد بقیه نمک رو میریزیم داخل آب سبزیجات و سرکه و مخلوط میکنیم و میریزیم روی ترشی.



نکات:

یه سیفی ما داریم  به اسم کالک (کمبوزه) که همون خربزه است که تازه در اومده و خیلی کوچیکه مثل خیار و توی تابستون هست، وقتی ترشی رو توی تابستان درست میکنن از اون هم توی ترشی میریزن که خوشمزه میشه.

اگه کرفس رو خام میریزین توی ترشی بهتره آب سبزیجات رو کمی ولرم کرده و توی ترشی بریزید تا ترشی سریع تر آماده بشه. ولی اگه مثل من سبزیجات رو پختید باید سرد باشه چون ترشی شل میشه.

اگه میخواهید ترشی رو مدت زیادی نگه دارید بهتره سبزیجات رو خام توی ترشی بریزید، دیرتر ترشی آماده میشه ولی ماندگاریش بیشتره.با این روشی که من درست کردم در حدود دو هفته طول میکشه تا ترشی آماده بشه، ولی با اون روش یک ماه تا چهل روز وقت میبره تا ترشی جا بیفته.

در طول این مدت به هیچ عنوان نباید در ظرف ترشی باز بشه و هوا وارد اون بشه چون ترشی خراب میشه.

مقدار سبزیجات بسته به ذائقه فرق میکنه، من گل کلم بیشتر دوست دارم ولی مامانم کرفس و لوبیا دوست داره، استفاده از سیب تو این ترشی باعث میشه ترشی خوش عطر بشه.

یک نکته خیلی مهم در تهیه ترشی اینه که همه سبزی ها باید خشک باشن. سبزی ها رو بشورید و بگذارید تا کاملا آبشون خشک بشه در غیر این صورت ترشی کپک خواهد زد.

 

 

 

 

نظرات  (۱۶)

۱۶ آبان ۹۰ ، ۲۳:۲۰ سراشپز سپیده
ا چه جالب منم میخواستم به همسری بگم وسایل بخره ترشی بذارم
درست میکنم میذارم
ضمنا خیلی باسلیقه درس کردیاااااااااااا
۱۷ آبان ۹۰ ، ۱۲:۲۶ ریحانه بهشتی
وای اسرا جان من می میرم واسه ترشی مخصوصاَ با سبزی پلو ماهی امممممممم چقدر می چسبه. دهنم آب افتاد
سلام اسراء جون

قربونت برم که یه دونه ای ...ناز دونه ای...دور دونه ای... و همه چیز خوب به توان N....

ممنون از این لطفت هستم....داشتم از حسرت و کنجکاوی می‌مردم... هر روز که تو وبلاگت کیلک میکردم دلم میخواستم با این دستور شورانگیز روبه رو بشم که شدم..

قربونت برم که عزیزمی...امید که به هرچی میخوایی به زودی برسی و موفق باشی...
پاسخ:
شما هم همچنین گلم.
سلام اسرا جون دست گلت درد نکنه چه ترشی درست کردی تو این هوای سرد کنار غذاهای گرم خیلی می چسبنه ما این سبزی را نداریم تا به حال ندیدم و نشنیده بودم
سلام.فقط می تونم بگم واقعاً عالیه. موفق باشی عزیزم.
دست گلت درد نکنه دوست خوب و نازنینم...
آخ جون ترشی من زمستون اگه ترشی بخورم و شبش بخوابم صبح زنده از تختم بیرون نمیام.اگه زنده بودم و راه رفتم بدونین که زامبی شدم
تاحالا ترشی درست نکردم باید صبر کنم هوا گرم بشه بعدیا اینکه از الان بذارم و خودمو کنترل کنم و نخورم تا هوا گرم بشه که این امر بسی محال است
۱۸ آبان ۹۰ ، ۱۸:۵۶ ××دانشجو تنها××
سلام

جون مادرت منو لینک کن
و بازدید کنندگانت بگو حداقل یه بار بیان تو وبلاگم


دمت گرم دادا.فعلا
سلام خانومی
ترشی یعنی این ولاغیر
عزیزم خیلی خوشمزه بود،برعکس غذاهای من که فقط تزیین خوبی داره ولی مزه نداره. به همه دوستام توصیه کردم از وبلاگت قشنگت استفاده کنند.
سلام خانمی مرسی بابت دستورت ما هم شمال استان گلستان یه سبزی به اسم زولنگ داریم که به صورت خود رو در میاد و خیلی شبیه مشخصاتیه که شما نوشتین
سلام دوست عزیز سوالی درمورد ترشی داشتم آیا میشود گل کلم و هویج را هم بخت تا نرم شود یک سوال دیگر سبزیجات را با آب می بزی یا با سرکه و ایا میشود آب سبزیجات را هم توی ترشی ریخت یا باید آبش را گرفت و خشک کرد بنظر من آب جوش آمده سرد شده شاید ترشی را خراب نکند چون برای اولین بار است که ترشی درست کنم و میخواستم این ترشی را درست کنم با تشکر
پاسخ:
هویج رو میشه خیلی کم پخت ولی گل کلم اگه پخته بشه طعمش عوض میشه و ترشی رو خراب میکنه. نه عزیزم بهتره آبش رو نریزی چون من یکبار امتحان کردم ترشی خیلی زود کپک زد. سبزیجات رو با آب میپزیم چون سرکه سفت میکنه.
سلام خب این کروز که میگید همون کرفسه دیگه!!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ:
سلام نه کروز یه سبزی که تو منطقه ما هست اگه تو دسترس تون نبود میتونید برگهای گرفس رو جایگزین کنید.
سلان اسراجون
فصل ترشی درست کردن شده و من مثل همیشه از نوشته های خوب شما استفاده میکنم
یه سوال داشتم: وقتی مواد ترشی و میریزیم تو شیشه روی اونا آب و نمک و سرکه میریزیم یا فقط نمک و سرکه بدون آب؟ گویا به هردو روش درست میشه نه؟
پاسخ:
ما توی ترشی از مخلوط آبی که از پختن کرفس و کروز بدست اومده و سرکه تقریبا به میزان مساوی استفاده میکنیم. تو پست دقیقا توضیح دادم. ولی میتونی از سرکه خالص هم استفاده کنی که البته ترشی تند میشه.
و یه سوال دیگه
با برگ کرفس های ابپز نمیشه خورشت درست کرد و دور نریخت؟
پاسخ:
نه چون این برگها تقریبا تلخ هستند واسه خورش بدرد نمیخورن و فقط آبشون استفاده میشه.واسه خورش از برگهای روشن کرفس استفاده میشه.
این کروز همون گشنیز نیست؟ شبیه گشنیزه گویا؟ نیازی نیست ادویه ترشی استفاده کنیم؟
پاسخ:
نه دوست عزیز،اگه پست رو بدقت بخونید کروز رو میشناسید، نه در تبریز تو این ترشی از ادویه استفاده نمیشه.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی