ساری یاغ (روغن زرد) و تورتا
خیلی وقت بود به شاپرک جون قول تورتا و ساری یاغ رو داده بودم، ولی فرصت نمیکردم، بالاخره دیروز که بابا کره محلی خریده بود عزمم رو جزم کردم که یه پست در مورد اون داشته باشم.
ساری یاغ یا همون روغن زرد روغن بسیار خوش عطر و طعمی که از کره محلی تهیه میشه و مصارف زیادی داره و مخصوصا در آذربایجان و تبریز روغن اصلی که مصرف میشه همین روغنه. این روغن به خاطر اینکه کالری زیادی داره و از طرفی خیلی خوش عطر و طعمه باید در مصرف اون افراط نشه، چون با زندگی های ماشینی و تحرک کم باعث افزایش وزن و چربی خون میشه.
کره به علت وجود آب و دوغ داخلش بعد از مدتی که می مونه طعم ترشیدگی میده و از قدیم الایام یکی از راههای نگهداری کره تبدیل اون به روغن بوده که در این پروسه آب و دوغ کره جدا میشه و ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
مواد لازم:
کره محلی 2 کیلو (کره گاوی) بهترین کره در منطقه آذربایجان متعلق به شهر سراب است
آرد 2 قاشق
طرز تهیه:
کره رو در یک قابلمه که گنجایشش سه برابر یا بیشتر از کره باشه بگذارید. و روی حرارت قرار بدید.(کره وقتی ذوب میشه و به جوش میداد به علت اینکه توش آب هست و این آب تبخیر میشه سریع کف میکنه و بالا میاد. قابلمه باید بزرگ باشه تا روغن سرریز نشه.)
بگذارید کره کاملا آب بشه.
تو این مرحله روغن زود سر میره پس مرتب هم بزنید.
آرد رو بهش اضافه کنید و سریع هم بزنید. تا آرد کاملا توی روغن باز بشه. و حرارت باید کم باشه.
بعد از این مرحله روغن مدام باید هم زده بشه، یکی به علت اینکه سر نره و اینکه اگه هم زده نشه آرد ته نشین میشه و زود میسوزه.
برای جلوگیری از سر رفتن روغن با یک ملاقه روغن رو بردارید و از ارتفاع ده، بیست سانتی داخل قابلمه بریزید با این کار کف روغن سریعتر می خوابد.
حدود نیم ساعت طول میکشد تا آب کره تبخیر و دوغ اون با آرد ترکیب و روغن صاف بشه.
وقتی دیدید آرد تغییر رنگ پیدا کرد مثل تصویر پایین. گاز رو خاموش کنید ولی همچنان به هم زدنتون ادامه بدید چون هنوز روغن داغه و سرمی ره.
وقتی روغن کمی خنک شد اون رو از یه صافی رد کنید تا روغن از تورتا جدا بشه.
اینهایی که می بینید بهش میگیم تورتا، که واقعا خوشمزه است و ما در تهیه دلمه و دویماج و شوربا استفاده میکنیم.
وقتی روغن خنک شده توی شیشه تمیز بریزید ودر زمستان نیازی نیست در یخچال نگهداری بشه ولی در تابستان به علت گرمی هوا حالت مایع داره میتونید داخل یخچال قرار بدید.
این روغن عطر و طعم بی نظیری داره و با خیال راحت میتونید بدون فکر کردن به مضرات روغن از اون استفاده کنید.
اگه برای کته و پلو از این روغن استفاده کنید عطر و طعم بی نظیری به غذاتون میده، حتما امتحان کنید.
شاپرک جونم لطف کرده و عکس ساری یاغ رو که درست کرده برام فرستاده، این هم عکساش
وای که عالیه طفلک خاله ام همیشه زحمت درست کردن وفرستادنش رو برای من ومامان میکشه.
دلم برای خاله ها وتبریز تنگ شد انگار نه انگار که تابستون اونجا بودم.
واجب شد اینبار اومدم اسرا جون رو هم ببینم که همه چیزهای خوب رو برام تداعی میکنه.