نان گل
مواد لازم:
آرد حدود 5 لیوان فرانسه
آب ولرم نصف پیمانه
شیر یا آب ولرم یک پیمانه
مایع خمیر فوری 1قاشق سوپخوری
شکر 1 قاشق سوپخوری
تخم مرغ 1 عدد
نمک 1 قاشق چایخوری
روغن مایع یا کره ذوب شده نصف لیوان
کنجد برای تزیین
طرز تهیه:
نصف لیوان آب ولرم رو با شکر
و خمیر مایع مخلوط کنید و هم بزنید،
اگه از خمیر مایه فوری استفاده میکنید نیازی نیست که بمونه ولی برای خمیر مایه معمولی این مخلوط رو ده دقیقه استراحت بدید تا خمیر مایع فعال بشه.(من از خمیر مایه فوری استفاده میکردم ولی چون خیلی وقت بود ازش استفاده نکرده بودم و شک داشتم کهنه شده باشه به همین خاطر گذاشتم تا بمونه و کف کنه، اگه تو این مرحله کف نمیکرد نشان دهنده اینه که خمیر مایه کیفتیتش رو از دست داره و به درد نمیخوره)
چون این مخلوط پف میکنه لیوان رو داخل یک کاسه بگذارید تا اگه مواد سرزیر کرد توی کاسه بریزه.
کمی از زرده تخم مرغ رو برای رو مال کنار بگذارید و بقیه ش رو هم بزنید تا زرده و سفیده مخلوط بشه.
بعد از ده دقیقه مایع خمیر به این شکل در میاد.
مخلوط خمیر مایه رو داخل کاسه بریزید و یک لیوان شیر یا آب ولرم و تخم مرغ هم زده رو هم اضافه کنید.
همچنین نمک
چند قاشق از روغن رو نگه دارید و بقیه روغن رو هم اضافه کنید.
چهار لیوان از آرد رو اضافه کنید و مخلوط کنید.تو این مرحله خمیر به این شکل در میاد.
چون میزان جذب آردها فرق میکنه نمیشه مقدار دقیقی برای آرد گفت یک لیوان باقی مانده رو کنار دستتون بگذارید و کم کم به خمیر اضافه کنید و خوب ورز بدید با یک دست کنار کاسه رو بگیرید و با یک دست خمیر رو به طرف بالا بکشید و بعد روی خمیر بیارید بعد کاسه رو 45 درجه بچرخونید , وباز همین کار رو تکرار کنید، گاهی هم دستتون رو چرب کنید و باز خمیر رو ورز بدید. حداقل ده دقیقه باید خمیر ورز داده بشه. آرد رو تا زمانی اضافه کنید که خمیر به دست نچسبه. اگه ورز دادن براتون مشکله میتونید صد بار به خمیر ضربه بزنید یعنی خمیر رو گلوله کنید و به روی میز یا داخل کاسه بزنید. سعی کنید چسبندگی خمیر رو با ورز دادن بگیرید چون اضافه کردن زیاد آرد باعث میشه نون سفتی داشته باشید.
یک کاسه تمیز رو چرب کنید و خمیر رو گرد کنید و داخل اون بگذارید.
روی خمیر رو با دستمال مرطوب بپوشونید.
یک ساعت استراحت نیاز داره خمیر تا ور بیاد. توی محیط آشپزخونه، تو فصل زمستان بگذارید در جای گرم. البته خمیر من در سه ربع به این حد رسید و من نگذاشتم بیشتر بمونه. می بینید حجم خمیر سه برابر شده.
خمیر رو کمی ورز بدید تا حبابها خارج بشن. (خیلی کم باید ورز داده بشه، فقط در حد یکه حبابها بترکن)
روی سطح مورد نظر رو کمی آرد بپاشید و با این حجم خمیر دو تا از این نونها در میاد. پس اول خمیر رو دو قسمت کنید. نکته مهم اینه که خمیر رو با چاقو جدا کنید و با دست خمیر رو نکشید.
بعد هر قسمت رو 9 قسمت کنید، یکی از قسمتها که واسه مرکز بیشتر باشه.
با دست به شکل یک مار در بیارید.
بعد به شکل حلزونی بپیچید و داخل ظرف پخت بگذارید. البته اول قالب یا ظرف مورد نظر رو چرب کنید.
من برای اینکه بتونم خوب عکس بگیرم توی سینی درست کردم و واسه اینکه بتونم به ظرف پخت منتقل کنم زیرش کاغذ روغنی گذاشتم شما نیازی نیست کاغذ روغنی استفاده کنید از همون ابتدا داخل سینی فر یا ظرف پختتون آماده کنید.
بقیه خمیر ها رو هم به شکل مار درست کنید و اونها رو بپیچید و دور خمیر اول بچینید.
روش رو بپوشونید و 20 دقیقه استراحت بدید.
روی خمیر رو با زرده تخم مرغ یا شیر و زرده تخم مرغ یا شیر و زرده تخم مرغ و زعفران رومال کنید و کنجد بپاشید.
و داخل فر با حرارت 180 به مدت 20 الی 30 دقیقه بپزید.
من داخل کیک پز پختم و تقریبا همون زمان برای پختش کافی بود.
نکته:
من معمولا داخل نونها از پودر زنجبیل استفاده میکنم، برای این مقدار نون تقریبا یک قاشق مرباخوری پر پودر زنجبیل میتونید بریزید. البته اگه خواستید برای خمیر پیتزا استفاده کنید، دیگه زنجبیل رو اضافه نکنید.
من برای پخت نان از آرد مخصوص نان فانتزی یا بربری استفاده میکنم. برای پختن این نان چون مقدار آرد مخصوص نان توی خونه کم داشتم.3.5 لیوان آرد نان و 1.5 لیوان آرد مخصوص کیک استفاده کردم و به نظرم کیفیتش بهتر از زمانی بود که کلا از آرد نان استفاده میکردم.
پ.ن: اگه از فر گازی برای پخت نون استفاده میکنید حتما یک کاسه آب داخل فر بگذارید تا بافت نون خشک نشه و نون نرمی داشته باشید.