دنیای اسراء

جمعه, ۱۳ تیر ۱۳۹۳، ۰۷:۰۵ ب.ظ

نان زنجبیلی تبریز (زنجفیلی کوکه)

این نون یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین نونها در تبریزه، در مراسم مختلف مذهبی، در مهمانی افطار و برای صبحانه این نون خیلی استفاده میشه. از طعم عالی و محشرش هم هر چی بگم کم گفتم، یعنی هرکی طعم زنجبیل رو دوست داشته باشه مثل من عاشق این نون میشه. این نون رو من با رسپی های مختلفی امتحان کردم که یکیش هم رسپی سهیلا جون در در وبلاگ آشپزی ،مد و هنر بود که بیشتر از بقیه رسپی ها به دلم نشست، البته در اون دستور هم کمی تغییرات دادم و این رسپی شد که الان براتون می نویسم.حتما تا ماه رمضان تموم نشده این نون خوش عطر و طعم رو بپزید و با اون افطار کنید.

بریم سراغ دستور پخت


مواد لازم

حجم لیوان مورد استفاده برای پیمانه 250 میلی لیتر می باشد.


آرد 4 لیوان

تخم مرغ یک عدد برای خمیر و یک زرده برای رومال نان

روغن جامد یا مایع یک چهارم لیوان

کره 50 گرم

شکر یک قاشق غذاخوری

خمیر مایه فوری یک قاشق غذاخوری

نمک یک قاشق چایخوری

پودر زنجبیل دو قاشق غداخوری

ماست خامه ای یا پرچرب یک لیوان

آب یا شیر ولرم یک چهارم لیوان

زعفران دم کرده یک قاشق برای روی نان

کنجد برای روی نان



طرز تهیه

شیر ولرم یا آب ولرم رو داخل یک لیوان میریزیم شکر و مایه خمیر رو اضافه میکنیم و یه هم کوچولو میزنیم تا مخلوط بشه، ده دقیقه کنار میگذارم تا پف کنه، اگه بعد از ده دقیقه پف نکرد نشون میده مایه خمیر خوب نیست. من معمولا از خمیر مایه فوری استفاده می کنم، خمیر مایه فوری نیاز به عمل آوردن نداره و فقط کافیه با بقیه مواد مخلوط بشه، فقط چون من تازه گرفته بودم و از کیفیتش مطمئن نبودم، امتحان کردم تا از مطمئن بشم عمل میاد.




ماست ، تخم مرغ، نمک ، پودر زنجبیل، روغن رو بریزید، اگه تابستان بود کره رو بگذارید بیرون از یخچال تا نرم بشه و به مواد اضافه کنید، ولی در هوای سرد کره رو ذوب کنید و کمی بگذرید تا ولرم بشه بعد به مواد اضافه کنید، نکته اینکه مواد نباید سرد باشن، چون اگه موادمون سرد باشه خمیر بسختی ور میاد، پس یکی دو ساعت قبل مواد رو بیرون از یخچال بگذارید.

مواد رو هم بزنید تا مخلوط بشن.



خمیر مایه که پف کرده را با مواد مخلوط کنید.



آرد رو اضافه کنید.



با قاشق هم بزنید تا مخلوط بشه.

بعد ده دقیقه باید خوب خمیر رو ورز بدیم، نکته اصلی در تهیه نان، ورز دادن خمیر هست اگه خمیر خوب ورز داده نشه خمیر خوب نمیاد.

برای ورز دادن خمیر کنارهای خمیر رو بگیرید و به وسط خمیر بیارید، بعد خمیر رو بچرخونید دوباره خمیر رو از کناره ها بیارید وسط ،ده تا پانزده دقیقه خمیر رو حسابی ورز بدید، اگه ورز دادن براتون سخته میتونید خمیر رو صد بار بکوبید،یعنی بلندش کنید و توی صفحه بکوبید.

اگر در حین ورز دادن خمیر بدست چسبید سعی کنید با ورز دادن چسبندگی رو بگیرید، اگه خمیر خیلی چسبنده بود روی خمیر کمی آرد بپاشید ولی از آرد زیاد استفاده نکنید ،چون نون سفت میشه.

خمیر رو گلوله کنید و داخل کاسه بگذارید، روی کاسه رو با دستمال نمدار بپوشونید.

در فصل زمستان روی خمیر رو حتما با پتو بپوشونید و در جای گرم خونه بگذارید تا خمیر ور بیاد، ولی در تابستان و هوای گرم اینکار لازم نیست.




یک ساعت استراحت بدید تا خمیر پف کنه. چون من دیدم خمیر خیلی پف نکرده نیم ساعت هم صبر کردم تا خمیر خوب ور بیاد.  البته اگه خمیر زیادی بمونه و زیادی پف کنه، بعد از پخت نون طعم و بوی ترش میگیره.



خمیر رو کمی ورز بدید تا حبابها خارج بشن. (خیلی کم باید ورز داده بشه، فقط در حد یکه حبابها بترکن)



با این مقدار دوازده تا نون زنجبیلی بدست میاد.

سینی رو چرب کنید و نونها رو چونه بگیرید و بشکل دایره پهن کنید.



با یک کاتر گرد روی نون رو شکل بدید، من از سر فلزی شیشه شربت استفاده کردم. کاتر رو حتما چرب کنید.




من شش تا کوچولو و یک دونه رو بزرگ درست کردم.



بیست دقیقه دیگه خمیر رو بپوشونید و استراحت بدید، استراحت دوم در پخت نان خیلی مهمه وگرنه نون پف نمیکنه.

زعفران و زرده تخم مرغ رو مخلوط کنید.



بعد از استراحت دوم روی خمیر بمالید.




کنجد بپاشید. من روی نون بزرگ از کنجد سیاه و سفید و نونهای کوچیک از کنجد سفید استفاده کردم.



کنجد سیاه با سیاه دانه فرق میکنه،طعمش عین کنجد سفیده فقط پوستش برنگ سیاه هست. در مناطق دیگه نمیدونم ولی در آذربایجان براحتی پیدا میشه.


فر رو از بیست دقیقه با حرارت 180 درجه سانتیگراد یا 350 درجه فارنهایت قبل گرم کنید. در فرهای برقی درجه رو همیشه روی بیست درجه کمتر تنظیم کنید، یعنی روی 160 درجه، چون حجم فرهای برقی کوچیکه و حرارتشون هم زیاده.

حدود سی دقیقه طول میکشه تا نونها پخته بشن، البته این زمان بستگی به فر شما داره، پس در حین پخت حتما نون رو کنترل کنید، اگه بعد از پخت روی نونها طلایی نشد، گریل رو روشن کنید تا روی نونها طلایی بشه.



پ ن . دوست خوبم مریم سادات میتونید خمیر رو بعد از وراومدن بشکل نون درست کنید و داخل کیسه فریزر بگذارید و فریز کنید و موقع استفاده بگذارید یخش باز بشه و بعد از باز شدن یخش نیم ساعت هم استراحت بدید بعد رومال کنید و بپزید، البته دیگه کیفیتش پایین میاد.

دوستای خوبم لطفا وقتی کامنت می نویسید دقت کنید که گزینه خصوصی رو تیک نزنید چون در اونصورت من نمیتونم اونجا جوابتون رو بدم.



نوشته شده توسط اسراء افسری
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

پیوندها
طبقه بندی موضوعی

نان زنجبیلی تبریز (زنجفیلی کوکه)

جمعه, ۱۳ تیر ۱۳۹۳، ۰۷:۰۵ ب.ظ

این نون یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین نونها در تبریزه، در مراسم مختلف مذهبی، در مهمانی افطار و برای صبحانه این نون خیلی استفاده میشه. از طعم عالی و محشرش هم هر چی بگم کم گفتم، یعنی هرکی طعم زنجبیل رو دوست داشته باشه مثل من عاشق این نون میشه. این نون رو من با رسپی های مختلفی امتحان کردم که یکیش هم رسپی سهیلا جون در در وبلاگ آشپزی ،مد و هنر بود که بیشتر از بقیه رسپی ها به دلم نشست، البته در اون دستور هم کمی تغییرات دادم و این رسپی شد که الان براتون می نویسم.حتما تا ماه رمضان تموم نشده این نون خوش عطر و طعم رو بپزید و با اون افطار کنید.

بریم سراغ دستور پخت


مواد لازم

حجم لیوان مورد استفاده برای پیمانه 250 میلی لیتر می باشد.


آرد 4 لیوان

تخم مرغ یک عدد برای خمیر و یک زرده برای رومال نان

روغن جامد یا مایع یک چهارم لیوان

کره 50 گرم

شکر یک قاشق غذاخوری

خمیر مایه فوری یک قاشق غذاخوری

نمک یک قاشق چایخوری

پودر زنجبیل دو قاشق غداخوری

ماست خامه ای یا پرچرب یک لیوان

آب یا شیر ولرم یک چهارم لیوان

زعفران دم کرده یک قاشق برای روی نان

کنجد برای روی نان



طرز تهیه

شیر ولرم یا آب ولرم رو داخل یک لیوان میریزیم شکر و مایه خمیر رو اضافه میکنیم و یه هم کوچولو میزنیم تا مخلوط بشه، ده دقیقه کنار میگذارم تا پف کنه، اگه بعد از ده دقیقه پف نکرد نشون میده مایه خمیر خوب نیست. من معمولا از خمیر مایه فوری استفاده می کنم، خمیر مایه فوری نیاز به عمل آوردن نداره و فقط کافیه با بقیه مواد مخلوط بشه، فقط چون من تازه گرفته بودم و از کیفیتش مطمئن نبودم، امتحان کردم تا از مطمئن بشم عمل میاد.




ماست ، تخم مرغ، نمک ، پودر زنجبیل، روغن رو بریزید، اگه تابستان بود کره رو بگذارید بیرون از یخچال تا نرم بشه و به مواد اضافه کنید، ولی در هوای سرد کره رو ذوب کنید و کمی بگذرید تا ولرم بشه بعد به مواد اضافه کنید، نکته اینکه مواد نباید سرد باشن، چون اگه موادمون سرد باشه خمیر بسختی ور میاد، پس یکی دو ساعت قبل مواد رو بیرون از یخچال بگذارید.

مواد رو هم بزنید تا مخلوط بشن.



خمیر مایه که پف کرده را با مواد مخلوط کنید.



آرد رو اضافه کنید.



با قاشق هم بزنید تا مخلوط بشه.

بعد ده دقیقه باید خوب خمیر رو ورز بدیم، نکته اصلی در تهیه نان، ورز دادن خمیر هست اگه خمیر خوب ورز داده نشه خمیر خوب نمیاد.

برای ورز دادن خمیر کنارهای خمیر رو بگیرید و به وسط خمیر بیارید، بعد خمیر رو بچرخونید دوباره خمیر رو از کناره ها بیارید وسط ،ده تا پانزده دقیقه خمیر رو حسابی ورز بدید، اگه ورز دادن براتون سخته میتونید خمیر رو صد بار بکوبید،یعنی بلندش کنید و توی صفحه بکوبید.

اگر در حین ورز دادن خمیر بدست چسبید سعی کنید با ورز دادن چسبندگی رو بگیرید، اگه خمیر خیلی چسبنده بود روی خمیر کمی آرد بپاشید ولی از آرد زیاد استفاده نکنید ،چون نون سفت میشه.

خمیر رو گلوله کنید و داخل کاسه بگذارید، روی کاسه رو با دستمال نمدار بپوشونید.

در فصل زمستان روی خمیر رو حتما با پتو بپوشونید و در جای گرم خونه بگذارید تا خمیر ور بیاد، ولی در تابستان و هوای گرم اینکار لازم نیست.




یک ساعت استراحت بدید تا خمیر پف کنه. چون من دیدم خمیر خیلی پف نکرده نیم ساعت هم صبر کردم تا خمیر خوب ور بیاد.  البته اگه خمیر زیادی بمونه و زیادی پف کنه، بعد از پخت نون طعم و بوی ترش میگیره.



خمیر رو کمی ورز بدید تا حبابها خارج بشن. (خیلی کم باید ورز داده بشه، فقط در حد یکه حبابها بترکن)



با این مقدار دوازده تا نون زنجبیلی بدست میاد.

سینی رو چرب کنید و نونها رو چونه بگیرید و بشکل دایره پهن کنید.



با یک کاتر گرد روی نون رو شکل بدید، من از سر فلزی شیشه شربت استفاده کردم. کاتر رو حتما چرب کنید.




من شش تا کوچولو و یک دونه رو بزرگ درست کردم.



بیست دقیقه دیگه خمیر رو بپوشونید و استراحت بدید، استراحت دوم در پخت نان خیلی مهمه وگرنه نون پف نمیکنه.

زعفران و زرده تخم مرغ رو مخلوط کنید.



بعد از استراحت دوم روی خمیر بمالید.




کنجد بپاشید. من روی نون بزرگ از کنجد سیاه و سفید و نونهای کوچیک از کنجد سفید استفاده کردم.



کنجد سیاه با سیاه دانه فرق میکنه،طعمش عین کنجد سفیده فقط پوستش برنگ سیاه هست. در مناطق دیگه نمیدونم ولی در آذربایجان براحتی پیدا میشه.


فر رو از بیست دقیقه با حرارت 180 درجه سانتیگراد یا 350 درجه فارنهایت قبل گرم کنید. در فرهای برقی درجه رو همیشه روی بیست درجه کمتر تنظیم کنید، یعنی روی 160 درجه، چون حجم فرهای برقی کوچیکه و حرارتشون هم زیاده.

حدود سی دقیقه طول میکشه تا نونها پخته بشن، البته این زمان بستگی به فر شما داره، پس در حین پخت حتما نون رو کنترل کنید، اگه بعد از پخت روی نونها طلایی نشد، گریل رو روشن کنید تا روی نونها طلایی بشه.



پ ن . دوست خوبم مریم سادات میتونید خمیر رو بعد از وراومدن بشکل نون درست کنید و داخل کیسه فریزر بگذارید و فریز کنید و موقع استفاده بگذارید یخش باز بشه و بعد از باز شدن یخش نیم ساعت هم استراحت بدید بعد رومال کنید و بپزید، البته دیگه کیفیتش پایین میاد.

دوستای خوبم لطفا وقتی کامنت می نویسید دقت کنید که گزینه خصوصی رو تیک نزنید چون در اونصورت من نمیتونم اونجا جوابتون رو بدم.

نظرات  (۲۲)

سلام اسرا جان مثل همیشه عالی

برای پخت این نون لازم نیست که یه ظرف اب داخل فربزاریم .البته فر من فن داره ولی نحوه کارشو نمیدونم.

پاسخ:
سلام عزیزم
اگه از فر گازی استفاده می کنید، بهتره از کاسه آب داخل فر استفاده کنید ولی در مورد فرهای برقی نیازی نیست.
سلام اسراء عزیز دستتون درد نکنه بابت همه پستهایی که میذارید. دوتا سوال دارم با توجه به اینکه حتما میدونید زنجبیل خیلی خیلی گرمه این مقدار اذیت نمیکنه؟    
سوال بعدیم در مورد کوکوی سیب زمینی پگاه است من کوکو رو درست کردم طعمش عالی بود اما کوکو انسجام کافی نداشت و وا می رفت میشه علتش رو بگید؟ممنون از زحماتتون
پاسخ:
سلام بهار جان، آخه این مقدار زنجبیل بین دوازده قرص نان تقسیم میشه که مقدار زیادی نمیشه، در مورد کوکوی پگاه هم حتما سیب زمینی و هویجتون بعد از پخت آبکی بودند، اگه دیدید موادتون آب دارن بریزید داخل صافی تا خشک بشن بعد با بقیه مواد مخلوط کنین، و اینکه مواد کوکو موقع اضافه کردن تخم مرغ نباید داغ باشن.
۱۵ تیر ۹۳ ، ۰۰:۲۱ محب المهدی
جواب سوال من چی شد اسرا خانوم؟
پاسخ:
کدوم سوال عزیزم
سلام اسراخانوم
راسش منم این نون رو خیلی دوس دارم.ولی چن تا سوال دارم...
اول اینکه ماست حتما باید پرچرب باشه؟؟
یه سوال هم درموردفر...من مایکروفردارم ولی این گریل که میگین نمیدونم کدوم یکی از دکمه هاشه؟؟!!!
پاسخ:
سلام عزیزم
ترجیحا از ماست چرب استفاده کنید ولی اگه نبود میتونید ماست معمولی هم استفاده کنید.
متاسفانه تجربه کار با ماکروفر رو ندارم و نمیتونم در این مورد راهنماییتون کنم.
سلام من هنوز خودم این نون رو نپختم اما مزشو خیلی دوست دارم حتما پختنشو امتحان میکنم. اگه میشه آموزش نان با مغز آرد رو هم آموزش بدین ما به این نون ایشلی چورک میگیم. و تو شهر ما (ارومیه) این نون رو مسیحیا درست میکنن( بهش کده میگن). طرز تهیه شو بلد نیستم فقط میدونم که وسط نون آرد تفت داده شده هست.
پاسخ:
سلام عزیزم، حتما اون رو هم آموزش خواهم داد
به به دستت درد نکنه خانومی....چه خوشرنگ شده ......نوش جونتون
پاسخ:
مرسی عزیز دلم
سلام اسرا جون تا حالا چند تا از دستوراتو درست کردم واقعا عالیه و دوست داشتنی فقط در مورد ساندویچ چیز برگر مشکلم اینه که مواد بعد از پخت خیلی شل می شه و انسجام نداره و مثل مال شما نمیشه میشه راهنماییم کنی ؟؟؟؟؟؟
پاسخ:
سلام عزیزم، ممنونم از لطفتون
احتمالا شما آب پیاز رو بعد از رنده کردن نمیگیرید یا اینکه مقدار بیشتری شیر برای خیس کردن نونها استفاده میکنید.

اسرا جون من فرم المنت داره یکی بالا و یکی پایین.واسه پخت این کلوچه ها هر دوتارو روشن کنم؟؟؟؟آخه میترسم انقدر داغ بشه که روش پخته بشه اما داخلش نه

پاسخ:
المنت پایین رو روشن کن بعد سی چهل دقیقه که نونها پخته شدن اگه روش طلایی نشده باشه چند دقیقه المنت بالا رو روشن کن تا روی نونها هم طلایی بشه.
سلام اسرا جان از دستور نون خوشمزه ات ممنوم خمیر من خیلی خوب پف کرده بود ولی وقتی گذاشتم بپزه خیلی پف نکرد یعنی شبیه تصویر تو نشد و 9 تا دراومد
پاسخ:
سلام اگه خمیر خوب ور اومده باشه و در حین پخت خوب پف نکنه مشکل از فر شماست، البته استراحت دوم خمیر برای پف نون خیلی مهمه باید حتما بیست دقیقه استراحت داده بشه.
سلاممممممممممممم اسرا جون پیامای منو نمیگیری خانمی؟؟؟؟؟؟؟؟؟چرا جواب سوال منو نمیدی؟؟؟؟؟؟منتظرماااااااااااااااااااااااااا
پاسخ:
سلام دوست عزیزم، شرمنده مدتی بود فرصت جواب دادن به کامنتها رو نداشتم ،بزودی انشاالله همشون رو جواب میدم
۱۳ مرداد ۹۳ ، ۱۳:۵۲ سولماز تبریزلی
اسرا جان فدات بشم خیلی با سلیقه ای
عزیزم میشه نونها رو روی کاغذ روغنی چید یا سینی رو باید چرب کنیم
پاسخ:
مرسی سولماز جان
بله چرب کنید، مرسی از یادآوری یادم رفته بگم
سلام.ممنون از سایت عالیتون.من این نون رو پختم ولی توش پفکی مثل اونایی که شهر تبریز میپزنن نشد یعنی سنگین شد.وتوش هم سفید رنگ نشد؟
پاسخ:
سلام، علت سفت شدن نان اینه که خوب ورز ندادید خمیر رو، همونطور که توضیح دادم خمیر باید حداقل ده دقیقه ورز داده بشه و اینکه خمیر کاملا ور بیاد و حجمش دوبرابر بشه، یکی از علل سفت شدن نان هم تازه نبودن خمیر مایه میتونه باشه.
۱۹ مرداد ۹۳ ، ۱۷:۰۷ سولماز تبریزلی
اسرا جونم من نونها رو  پختم چطوری عکساشو بفرستم عالی شده بودن
تو اینستاگرام هم نوشتم چه جوری عکساشو بفرستم 
خیلی دوست دارم گوزلیم...
یاشاسین بیزیم اسرامیز ایفتخاریمیز
پاسخ:
نوش جونت عزیزم
برام ایمیل کن
asra.afsar@yahoo.com
سلام برای پختن نان در ماکروفر چگونه عمل کنیم در فر نان را کدام طبقه بگذاریم حرارت بالا را روشن کنیم یا پایین چطوری کمک کنید
پاسخ:
سلام من تجربه استفاده از مایکروفر رو ندارم و نمیتونم بهتون کمک کنم
سلام اسرا جون دستتون درد نکنه میشه توش زرد چوبه بریزیم ؟


پاسخ:
سلام، میتونید استفاده کنید ولی دیگه نون زنجبیلی نمیشه، میشه نون زردچوبه، همه چیز بستگی به ذائقه داره
سلام,اسرا جون ببخشید من هنوز نونتون رو نپختم ولی یه سوال دارم منظور از مایه خمیر چیه
پاسخ:
سلام، مایه خمیر برای ور آمدن خمیر لازمه و میتونید از لوازم قنادی یا نانوایی تهیه کنید
ایا مشه داخل این نون را با مواد بر کنیم
سلام این خونها خیلی خوشمزه هستن و با چای شیرین باید میل کنید چون خودش شیرین نیست تو شهرستان مادرم این نون ها رو توی تنور درست میکنن روشو گر  دو و بادام میزارن بهش چوچه میگن عالی میشه

پاسخ:
سلام
نوش جان
سلام اسرا جون . میشه دستور پخت نان رمضان تبریز رو هم بذاری ممنون میشم


پاسخ:
سلام دوست عزیز
پست شد نان رمضان تبریز
این دستور پخت عالیه ه ه ه.من چند بار پختم،عین کوکه های حاضری شده . پیشنهاد میکنم این دستورو به اپلیکیشن سرآشپز پاپیون هم بدید. 
سلام  ..ممنونم از اموزش  نان  زنجبیلی.. بجای  ماست  از چه  چیز  میتونیم  استفاده کنیم؟
پاسخ:
سلام
از شیر هم میشه استفاده کرد ولی با ماست کیفیتش بهتره
 سلام عرض میکنم ، من این نون پختم عالی بود فقط مقدار زنجبیل من نصف ریختم ، از کامل بودن دستور پخت هم واقعا ممنونم 🙏🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹🌹 
در ضمن یه درخواستی داشتم امکانش هست اموزش شیرینی "شکربورا " شیرینی باکویی و فوق العاده خوش مزه اس دستورش تو سایتتون قرار بدین ! ممنونم 
پاسخ:
علیک سلام
نوش جان، این شیرینی رو تا بحال امتحان نکردم، دستور معتبری پیدا میکنم و آموزش میدم به امید خدا

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی