نان رمضان تبریز
پنجشنبه, ۳ تیر ۱۳۹۵، ۰۷:۳۶ ب.ظ
سلام دوستان جان اومدم با یه پست خوشمزه و درخواستی از طرف بیشتر شما، نون مخصوص که تو ماه رمضان در همه قنادی های تبریز پخته میشه و هر چی از عطر و طعمش بگم کم گفتم. من رسپی های زیادی رو برای نان رمضان امتحان کردم ولی هیچکدام اونی نشده که میخوام، از قدیم گفتن کوزه گر که فوت گوزه گریش رو نمیگه، قنادی ها هم فوت آخر کارهاشون رو لو نمیدن. این رسپی که براتون میگذارم نزدیکترین دستوری هست که تا بحال امتحان کردم. این رسپی قبلا از طریق یکی از دوستان بهم فرستاده شده بود و میخواستم سر فرصت امتحان کنم که توی اینستا دیدم دوست خوبم سمیه جان این نون رو با این رسپی پخته و انصافا خیلی خوب در اومده. با دیدن پستش گفتم دیگه باید حتما امتحان کنم ، البته بر اساس تجربه های قبلی تغییراتی در این دستور دادم و انصافا هم از رسپی های قبلی بهتر جواب گرفتم. برای افطار حتما بپزید و در کنار عزیزانتون نوش جان کنید.
مواد لازم:
تخم مرغ 3 عدد و یک عدد زرده برای رومال
آرد شیرینی پزی پنج الی شش لیوان
ماست شیرین یا شیر نصف لیوان
شکر 150 گرم معادل دو سوم لیوان (معادل 9 قاشق غذاخوری)
روغن مایع نصف لیوان
کره 50 گرم
خمیر مایه یک و نیم قاشق غذاخوری
بهبود دهنده نان 1 قاشق چایخوری (بهبود دهنده رو میتونید از لوازم قنادی یا نان فانتزی ها تهیه کنید، اگه در دسترس نداشتید میتونید با همون مقدار بکینگ پودر جایگزین کنید)
نمک یک دوم قاشق چایخوری
شیره انگور یا عسل مقداری برای رومال نان
نکته: همه مواد باید به دمای محیط رسیده باشند.
طرز تهیه:
کره رو ذوب می کنیم و داخل کاسه ای که خمیر رو میخواهیم درست کنیم میریزیم.
روغن مایع رو اضافه کنید.
ماست و شکر رو هم اضافه می کنیم.
خمیر مایه رو هم بریزید.
مواد لازم:
تخم مرغ 3 عدد و یک عدد زرده برای رومال
آرد شیرینی پزی پنج الی شش لیوان
ماست شیرین یا شیر نصف لیوان
شکر 150 گرم معادل دو سوم لیوان (معادل 9 قاشق غذاخوری)
روغن مایع نصف لیوان
کره 50 گرم
خمیر مایه یک و نیم قاشق غذاخوری
بهبود دهنده نان 1 قاشق چایخوری (بهبود دهنده رو میتونید از لوازم قنادی یا نان فانتزی ها تهیه کنید، اگه در دسترس نداشتید میتونید با همون مقدار بکینگ پودر جایگزین کنید)
نمک یک دوم قاشق چایخوری
شیره انگور یا عسل مقداری برای رومال نان
نکته: همه مواد باید به دمای محیط رسیده باشند.
طرز تهیه:
کره رو ذوب می کنیم و داخل کاسه ای که خمیر رو میخواهیم درست کنیم میریزیم.
روغن مایع رو اضافه کنید.
ماست و شکر رو هم اضافه می کنیم.
خمیر مایه رو هم بریزید.
بهبود دهنده یا بکینگ پودر رو بریزید و با چنگال خوب هم بزنید تا یکدست بشه.
نمک رو اضافه کنید.
نمک رو اضافه کنید.
تخم مرغها رو هم اضافه کنید. اگه تخم مرغ هایی که استفاده میکنید درشت هست میتونید یکی از زرده ها رو نگه دارید برای رومال ولی اگه کوچیک باشند از یک زرده جدا برای رومال استفاده کنید.
باز هم بزنید تا مایع یکدست بشه.
آرد رو اضافه کنید، حدود پنج الی شش لیوان آرد لازمه تا خمیر به دست نچسبه و انسجام لازم رو پیدا کنه.
پنج لیوان از آرد رو بریزید و لیوان ششم رو کنار دستتون بگذارید.
اول با نوک انگشت شروع کنید به مخلوط کردن خمیر
کناره های خمیر رو بگیرید و به وسط بکشید و با کف دستتون باز خمیر رو به بیرون هل بدید.
تا جایی که لازمه آرد اضافه کنید.
ده دقیقه تا یک ربع باید خمیر ورز داده بشه، اگه ورز دادن خمیر براتون سخته میتونید صد بار خمیر رو بردارید و به ظرف بکوبید که همون نتیجه رو میگیرید.
خمیر آماده شده رو گرد کنید و داخل کاسه بگذارید.
روی کاسه رو با نایلکس یا سلفون بپوشونید و در جای گرم استراحت بدید.
در فصل گرما تو محیط آشپزخونه میتونه بمونه ولی در فصل سرما بهتره کنار شوفاز یا بخاری بگذارید و روش رو با پتو بپوشونید، یا اینکه فر رو گرم کنید و بعد خاموش کنید و داخل فر بگذارید.
وقتی حجم خمیر دوبرابر شد آماده است. زمان دقیق نمیشه گفت که در چه مدتی حجم خمیر دو برابر میشه. بستگی به نوع خمیر و دمای محیط یک الی دو ساعت زمان میبره، این خمیر چون داخلش شکر استفاده شده زمان بیشتری لازمه تا حجمش دوبرابر بشه.
وقتی خمیر آماده شد در حد سی ثانیه دوباره ورز بدید تا هواگیری بشه.
نصف خمیر رو داخل سینی فر که چرب شده یا کاغذ روغنی انداختیم به شکل دایره یا مستطیل باز کنید.
نصف دیگه خمیر رو چند قسمت کنید.
هر قسمت رو به شکل نواری باز کنید. یه سر نوار رو بگیرید و با دستتون بالا ببرید تا نوار باریک بشه.
بعد برش بزنید و به شکلی که توی تصویر می بینید روی خمیر بچینید.
اول یک ردیف نوارهای موازی بعد عمود بر اونها تا به شکل ضربدری در بیاد.
باقیمانده خمیر رو باز نواری باز می کنیم. به صورت مارپیچ دور نون شکل میدیم.
این تصویر میتونه گویا باشه. روی خمیر رو با کیسه فریزر بپوشونید و بیست دقیقه استراحت بدید تا دوباره خمیر حجم بگیره.
فر رو با حرارت صد و هشتاد درجه در فرهای گازی و صد و شصت در فرهای برقی روشن کنید تا گرم بشه.
بعد از استراحت دوم روی خمیر رو با مخلوط زرده تخم مرغ و دو قاشق شیره انگور یا عسل رقیق رومال کنید.
روی نون رو کنجد بپاشید.
داخل فر که الان دیگه گرم شده بگذارید و روی بیست دقیقه تنظیم کنید. در طبقه پایین باید یک سینی فر خالی باشد تا حرارت زیاد باعث سوختن زیر نان نشه، یک کاسه آب جوش در طبقه پایین بگذارید. سینی نان رو در طبقه وسط بگذارید.
بعد از بیست دقیقه پنج دقیقه هم گریل رو روشن کنید تا روی نان طلایی بشه. البته این زمانها در فرهای مختلف ممکنه کمتر یا بیشتر بشه و باید خودتون چک کنید تا زمانی که نان به اندازه دلخواه طلایی شد از فر در بیارید.
بعد از اینکه از فر در آوردید باز روی نان رو شیره انگور یا عسل یا شیره شکر بزنید.
باز هم بزنید تا مایع یکدست بشه.
آرد رو اضافه کنید، حدود پنج الی شش لیوان آرد لازمه تا خمیر به دست نچسبه و انسجام لازم رو پیدا کنه.
پنج لیوان از آرد رو بریزید و لیوان ششم رو کنار دستتون بگذارید.
اول با نوک انگشت شروع کنید به مخلوط کردن خمیر
کناره های خمیر رو بگیرید و به وسط بکشید و با کف دستتون باز خمیر رو به بیرون هل بدید.
تا جایی که لازمه آرد اضافه کنید.
ده دقیقه تا یک ربع باید خمیر ورز داده بشه، اگه ورز دادن خمیر براتون سخته میتونید صد بار خمیر رو بردارید و به ظرف بکوبید که همون نتیجه رو میگیرید.
خمیر آماده شده رو گرد کنید و داخل کاسه بگذارید.
روی کاسه رو با نایلکس یا سلفون بپوشونید و در جای گرم استراحت بدید.
در فصل گرما تو محیط آشپزخونه میتونه بمونه ولی در فصل سرما بهتره کنار شوفاز یا بخاری بگذارید و روش رو با پتو بپوشونید، یا اینکه فر رو گرم کنید و بعد خاموش کنید و داخل فر بگذارید.
وقتی حجم خمیر دوبرابر شد آماده است. زمان دقیق نمیشه گفت که در چه مدتی حجم خمیر دو برابر میشه. بستگی به نوع خمیر و دمای محیط یک الی دو ساعت زمان میبره، این خمیر چون داخلش شکر استفاده شده زمان بیشتری لازمه تا حجمش دوبرابر بشه.
وقتی خمیر آماده شد در حد سی ثانیه دوباره ورز بدید تا هواگیری بشه.
نصف خمیر رو داخل سینی فر که چرب شده یا کاغذ روغنی انداختیم به شکل دایره یا مستطیل باز کنید.
نصف دیگه خمیر رو چند قسمت کنید.
هر قسمت رو به شکل نواری باز کنید. یه سر نوار رو بگیرید و با دستتون بالا ببرید تا نوار باریک بشه.
بعد برش بزنید و به شکلی که توی تصویر می بینید روی خمیر بچینید.
اول یک ردیف نوارهای موازی بعد عمود بر اونها تا به شکل ضربدری در بیاد.
باقیمانده خمیر رو باز نواری باز می کنیم. به صورت مارپیچ دور نون شکل میدیم.
این تصویر میتونه گویا باشه. روی خمیر رو با کیسه فریزر بپوشونید و بیست دقیقه استراحت بدید تا دوباره خمیر حجم بگیره.
فر رو با حرارت صد و هشتاد درجه در فرهای گازی و صد و شصت در فرهای برقی روشن کنید تا گرم بشه.
بعد از استراحت دوم روی خمیر رو با مخلوط زرده تخم مرغ و دو قاشق شیره انگور یا عسل رقیق رومال کنید.
روی نون رو کنجد بپاشید.
داخل فر که الان دیگه گرم شده بگذارید و روی بیست دقیقه تنظیم کنید. در طبقه پایین باید یک سینی فر خالی باشد تا حرارت زیاد باعث سوختن زیر نان نشه، یک کاسه آب جوش در طبقه پایین بگذارید. سینی نان رو در طبقه وسط بگذارید.
بعد از بیست دقیقه پنج دقیقه هم گریل رو روشن کنید تا روی نان طلایی بشه. البته این زمانها در فرهای مختلف ممکنه کمتر یا بیشتر بشه و باید خودتون چک کنید تا زمانی که نان به اندازه دلخواه طلایی شد از فر در بیارید.
بعد از اینکه از فر در آوردید باز روی نان رو شیره انگور یا عسل یا شیره شکر بزنید.