خورشت فسنجان
غذاهای شمال کشورمون خیلی خوشمزه و متنوع هستند و من بیشترشون رو دوست دارم، اما از بین اونها دو تا غذا هست که من عاشقشونم، یک کشک بادمجون و دومیش هم خورشت فسنجون. بچه که بودم اولین بار فسنجون رو خونه عروس خالم که شمالیه خوردم و اعتراف میکنم که اصلا دوست نداشتم، یکی دوبار دیگه خونه خاله این خورشت دستپخت عروس خانم رو خوردم و کم کم از طعمش خوشم اومد و الان دیگه بعد سبزی خورشت انتخاب من واسه یه خورشت خوشمزه همین خورشت فسنجونه.
مواد لازم: برای چهار نفر
نصف یک مرغ در حدود 700 گرم
گردو 200 الی 300 گرم
پیاز خیلی کوچولو یک عدد
روغن یک قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ یک قاشق غذاخوری
رب انار محلی(ترش) دو قاشق
رب انار شیرین یک فنجان
نمک مقداری
شکر و آبغوره در صورت نیاز
طرز تهیه:
برای خورش فسنجان نیاز نیست از گردوی خیلی اعلا استفاده کنید میتونید از گردوهای خرد شده و گردوهایی که رنگشون قهوه ای هست استفاده کنید، البته از گردوهای سیاه اصلا استفاده نکنید چون طعم خورشت رو تلخ میکنه.
گردو ها حتما باید کاملا له شده باشن تا روغنشون خوب خارج بشه، برای اینکار میتونید دوبار گردوها رو چرخ کنید یا داخل آسیاب بریزید و حسابی له کنید. من برای اینکار از دستگاه 123 مولینکس استفاده میکنم،گردوها بایستی مثل شکل زیر حسابی له بشن.
خورشت فسنجون رو هم توی قابلمه معمولی میشه پخت ولی من توی قابلمه سفالی میپزم چون بخاطر ضخامت قابلمه سفالی حرارت بصورت ملایم و یکنواخت پخش میشه و باعث میشه گردوها حسابی به روغن بیفتن و دوما که این قابلمه ها سالمترن برای غذا پختن. البته باید دقت داشته باشید که نباید شعله زیاد باشه و آب قابلمه تموم بشه چون قابلمه ترک بر میداره.
پیاز رو رنده میکنیم و با یک قاشق روغن داخل قابلمه تفت میدهیم تا سبک بشه.
گردوی له شده رو میریزیم و تفت میدیم تا رنگ گردو کمی تغییر کنه و مثل عکس زیر بشه.چون داخل قابلمه سفالی عکس مشخص نبود، عکس این مرحله رو تو قابلمه مسی گرفتم تا کاملا واضح باشه.
روی گردوها آب سرد (تاکید میکنم آب سرد) اضافه کنید. اضافه کردن آب سرد باعث میشه گردو سریعتر به روغن بیفته، گردو رو توی آب حل میکنیم و شعله رو ملایم و در قابلمه رو بصورت نیمه باز میگداریم تا سر نره.
همونطور که تو عکس می بینید آب زیادی اضافه نمی کنیم، وقتی آب خورشت کم شد دوباره آب سرد میریزیم، طی چند مرحله اینکار رو تکرار میکنیم تا روغن گردوها حسابی خارج بشه. 4 تا 5 ساعت طول میکشه تا گردوها کامل روغن پس بدن. البته زودتر هم میتونید مرغ رو اضافه کنید ولی در اونصورت لعاب خورشت کمتر خواهد بود. این عکس بعد از 4 ساعت گرفته شده.
مرغ رو میتونید درشت یا ریز خرد کنید. من گوشت سینه مرغ رو جدا میکنم و بهمراه ران مرغ داخل خورشت استفاده میکنم و اسکلت و بال و گردنش رو برای تهیه استاک مرغ کنار میگذارم. برای خورشت مجلسی بهتره مرغ رو خرد نکنید مثل تصویر زیر تا بعد از پخت تکه های مرغ کاملا مشخص باشن.
ولی برای خودتون میتونید کوچیکتر خرد کنید. به این صورت
مرغها رو داخل خورشت بندازید و نمک رو به خورش اضافه کنید.
بگذارید تا مرغها نیم پز بشن.
رب انار رو داخل خورشت بریزید. من برای این خورشت از ترکیب رب انار محلی ترش و رب کارخانه ای که طعم شیرین داره استفاده میکنم، اگه از رب انار ترش به تنهایی استفاده کنید خورش بسیار ترش میشه ولی میتونید با اضافه کردن کمی شکر طعمش رو متعادل کنید.
و اگر هم به تنهایی از رب انار کارخانه ای استفاده کنید خورش شیرین میشه ولی باز میتونید با اضافه کردن کمی آبغوره طعم خورش رو ملس کنید. ولی ترکیب رب انار ترش و شیرین طعم خوبی به خورش میده، در کل طعم نهایی خورش بستگی به ذائقه شما داره میتونید خورش رو بچشید و با استفاده از شکر یا آبغوره به طعم دلخواه برسید.
وقتی مرغ کاملا پخت و خورشت جا افتاد یک قاشق زعفران دم کرده داخل خورشت بریزید و یکی دو دقیقه هم بگذارید خورشت بجوشه بعد به همراه برنج زعفرانی خورشت رو سرو کنید.
برای مهمانی ها میتونید در اواخر پخت تعدادی گردو رو نگینی خرد کنید و داخل خورشت بریزید.
در خورشت تصویر زیر من مرغها رو ریز به اندازه ای که توی عکس بالایی بود(داخل بشقاب گل سرخی) خرد کردم.
خورش رو میتونید با گردو و بادام و پسته و اگه فصل انار بود با دانه های انار تزیین کنید.
تو این یکی مرغ درشت خرد شده
با پلوی زعفرانی در کنار عزیزانتون نوش جان کنید. و البته اگه یادتون بود واسه منم دعا کنید.
پ ن: مطمئنا هموطنای شمالی خیلی خوشمزه تر این خورشت رو درست میکنن، اگه ایرادی تو دستور بود خوشحال میشم بدونم.
نکته: عزیزانم همه نکته ها رو تو متن گفتم، پس برید متن رو بدقت بخونید.
سلام اسرا خانوم
خسته نباشی
دستور شما به اندازه کافی کامل بود و جای ایراد نداشت
اگه خاطرتون باشه من شمالیم
ولی شما بهتر از من این غذا رو توضیح دادید
فقط 1 نکته
کمی شکر اگر به غذا اضافه بشه
باعث خوشرنگ تر شدن فسنجون میشه
بی ادبیه من رو ببخش
موفق باشی