دنیای اسراء

شنبه, ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۳، ۰۷:۳۴ ب.ظ

خورشت فسنجان

غذاهای شمال کشورمون خیلی خوشمزه و متنوع هستند و من بیشترشون رو دوست دارم، اما از بین اونها دو تا غذا هست که من عاشقشونم، یک کشک بادمجون و دومیش هم خورشت فسنجون. بچه که بودم اولین بار فسنجون رو خونه عروس خالم که شمالیه خوردم و اعتراف میکنم که اصلا دوست نداشتم، یکی دوبار دیگه خونه خاله این خورشت دستپخت عروس خانم رو خوردم و کم کم از طعمش خوشم اومد و الان دیگه بعد سبزی خورشت انتخاب من واسه یه خورشت خوشمزه همین خورشت فسنجونه.



مواد لازم: برای چهار نفر

نصف یک مرغ در حدود 700 گرم 

گردو 200 الی 300 گرم

پیاز خیلی کوچولو یک عدد

روغن یک قاشق غذاخوری

زعفران دم کرده غلیظ یک قاشق غذاخوری

رب انار محلی(ترش) دو قاشق

رب انار شیرین یک فنجان

نمک مقداری

شکر و آبغوره در صورت نیاز




طرز تهیه:

برای خورش فسنجان نیاز نیست از گردوی خیلی اعلا استفاده کنید میتونید از گردوهای خرد شده و گردوهایی که رنگشون قهوه ای هست استفاده کنید، البته از گردوهای سیاه اصلا استفاده نکنید چون طعم خورشت رو تلخ میکنه.




گردو ها حتما باید کاملا له شده باشن تا روغنشون خوب خارج بشه، برای اینکار میتونید دوبار گردوها رو چرخ کنید یا داخل آسیاب بریزید و حسابی له کنید. من برای اینکار از دستگاه 123 مولینکس استفاده میکنم،گردوها بایستی مثل شکل زیر حسابی له بشن.




خورشت فسنجون رو هم توی قابلمه معمولی میشه پخت ولی من توی قابلمه سفالی میپزم چون بخاطر ضخامت قابلمه سفالی حرارت بصورت ملایم و یکنواخت پخش میشه و باعث میشه گردوها حسابی به روغن بیفتن و دوما که این قابلمه ها سالمترن برای غذا پختن. البته باید دقت داشته باشید که نباید شعله زیاد باشه و آب قابلمه تموم بشه چون قابلمه ترک بر میداره.

پیاز رو رنده میکنیم و با یک قاشق روغن داخل قابلمه تفت میدهیم تا سبک بشه.




گردوی له شده رو میریزیم و تفت میدیم تا رنگ گردو کمی تغییر کنه و مثل عکس زیر بشه.چون داخل قابلمه سفالی عکس مشخص نبود، عکس این مرحله رو تو قابلمه مسی گرفتم تا کاملا واضح باشه.




روی گردوها آب سرد (تاکید میکنم آب سرد) اضافه کنید. اضافه کردن آب سرد باعث میشه گردو سریعتر به روغن بیفته، گردو رو توی آب حل میکنیم و شعله رو ملایم و در قابلمه رو بصورت نیمه باز میگداریم تا سر نره.




همونطور که تو عکس می بینید آب زیادی اضافه نمی کنیم، وقتی آب خورشت کم شد دوباره آب سرد میریزیم، طی چند مرحله اینکار رو تکرار میکنیم تا روغن گردوها حسابی خارج بشه.  4 تا 5 ساعت طول میکشه تا گردوها کامل روغن پس بدن. البته زودتر هم میتونید مرغ رو اضافه کنید ولی در اونصورت لعاب خورشت کمتر خواهد بود. این عکس بعد از 4 ساعت گرفته شده.




مرغ رو میتونید درشت یا ریز خرد کنید. من گوشت سینه مرغ رو جدا میکنم و بهمراه ران مرغ داخل خورشت استفاده میکنم و اسکلت و بال و گردنش رو برای تهیه استاک مرغ کنار میگذارم. برای خورشت مجلسی بهتره مرغ رو خرد نکنید مثل تصویر زیر تا بعد از پخت تکه های مرغ کاملا مشخص باشن.




ولی برای خودتون میتونید کوچیکتر خرد کنید. به این صورت




مرغها رو داخل خورشت بندازید و نمک رو به خورش اضافه کنید. 




بگذارید تا مرغها نیم پز بشن.




رب انار رو داخل خورشت بریزید. من برای این خورشت از ترکیب رب انار محلی ترش و رب کارخانه ای که طعم شیرین داره استفاده میکنم، اگه از رب انار ترش به تنهایی استفاده کنید خورش بسیار ترش میشه ولی میتونید با اضافه کردن کمی شکر طعمش رو متعادل کنید.




و اگر هم به تنهایی از رب انار کارخانه ای استفاده کنید خورش شیرین میشه ولی باز میتونید با اضافه کردن کمی آبغوره طعم خورش رو ملس کنید. ولی ترکیب رب انار ترش و شیرین طعم خوبی به خورش میده، در کل طعم نهایی خورش بستگی به ذائقه شما داره میتونید خورش رو بچشید و با استفاده از شکر یا آبغوره به طعم دلخواه برسید. 




وقتی مرغ کاملا پخت و خورشت جا افتاد یک قاشق زعفران دم کرده داخل خورشت بریزید و یکی دو دقیقه هم بگذارید خورشت بجوشه بعد به همراه برنج زعفرانی خورشت رو سرو کنید.




برای مهمانی ها میتونید در اواخر پخت تعدادی گردو رو نگینی خرد کنید و داخل خورشت بریزید.

در خورشت تصویر زیر من مرغها رو ریز به اندازه ای که توی عکس بالایی بود(داخل بشقاب گل سرخی) خرد کردم.




خورش رو میتونید با گردو و بادام و پسته و اگه فصل انار بود با دانه های انار تزیین کنید.



تو این یکی مرغ درشت خرد شده 



با پلوی زعفرانی در کنار عزیزانتون نوش جان کنید. و البته اگه یادتون بود واسه منم دعا کنید.



پ ن: مطمئنا هموطنای شمالی خیلی خوشمزه تر این خورشت رو درست میکنن، اگه ایرادی تو دستور بود خوشحال میشم بدونم.

نکته: عزیزانم همه نکته ها رو تو متن گفتم، پس برید متن رو بدقت بخونید.





نوشته شده توسط اسراء افسری
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

پیوندها
طبقه بندی موضوعی

خورشت فسنجان

شنبه, ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۳، ۰۷:۳۴ ب.ظ

غذاهای شمال کشورمون خیلی خوشمزه و متنوع هستند و من بیشترشون رو دوست دارم، اما از بین اونها دو تا غذا هست که من عاشقشونم، یک کشک بادمجون و دومیش هم خورشت فسنجون. بچه که بودم اولین بار فسنجون رو خونه عروس خالم که شمالیه خوردم و اعتراف میکنم که اصلا دوست نداشتم، یکی دوبار دیگه خونه خاله این خورشت دستپخت عروس خانم رو خوردم و کم کم از طعمش خوشم اومد و الان دیگه بعد سبزی خورشت انتخاب من واسه یه خورشت خوشمزه همین خورشت فسنجونه.



مواد لازم: برای چهار نفر

نصف یک مرغ در حدود 700 گرم 

گردو 200 الی 300 گرم

پیاز خیلی کوچولو یک عدد

روغن یک قاشق غذاخوری

زعفران دم کرده غلیظ یک قاشق غذاخوری

رب انار محلی(ترش) دو قاشق

رب انار شیرین یک فنجان

نمک مقداری

شکر و آبغوره در صورت نیاز




طرز تهیه:

برای خورش فسنجان نیاز نیست از گردوی خیلی اعلا استفاده کنید میتونید از گردوهای خرد شده و گردوهایی که رنگشون قهوه ای هست استفاده کنید، البته از گردوهای سیاه اصلا استفاده نکنید چون طعم خورشت رو تلخ میکنه.




گردو ها حتما باید کاملا له شده باشن تا روغنشون خوب خارج بشه، برای اینکار میتونید دوبار گردوها رو چرخ کنید یا داخل آسیاب بریزید و حسابی له کنید. من برای اینکار از دستگاه 123 مولینکس استفاده میکنم،گردوها بایستی مثل شکل زیر حسابی له بشن.




خورشت فسنجون رو هم توی قابلمه معمولی میشه پخت ولی من توی قابلمه سفالی میپزم چون بخاطر ضخامت قابلمه سفالی حرارت بصورت ملایم و یکنواخت پخش میشه و باعث میشه گردوها حسابی به روغن بیفتن و دوما که این قابلمه ها سالمترن برای غذا پختن. البته باید دقت داشته باشید که نباید شعله زیاد باشه و آب قابلمه تموم بشه چون قابلمه ترک بر میداره.

پیاز رو رنده میکنیم و با یک قاشق روغن داخل قابلمه تفت میدهیم تا سبک بشه.




گردوی له شده رو میریزیم و تفت میدیم تا رنگ گردو کمی تغییر کنه و مثل عکس زیر بشه.چون داخل قابلمه سفالی عکس مشخص نبود، عکس این مرحله رو تو قابلمه مسی گرفتم تا کاملا واضح باشه.




روی گردوها آب سرد (تاکید میکنم آب سرد) اضافه کنید. اضافه کردن آب سرد باعث میشه گردو سریعتر به روغن بیفته، گردو رو توی آب حل میکنیم و شعله رو ملایم و در قابلمه رو بصورت نیمه باز میگداریم تا سر نره.




همونطور که تو عکس می بینید آب زیادی اضافه نمی کنیم، وقتی آب خورشت کم شد دوباره آب سرد میریزیم، طی چند مرحله اینکار رو تکرار میکنیم تا روغن گردوها حسابی خارج بشه.  4 تا 5 ساعت طول میکشه تا گردوها کامل روغن پس بدن. البته زودتر هم میتونید مرغ رو اضافه کنید ولی در اونصورت لعاب خورشت کمتر خواهد بود. این عکس بعد از 4 ساعت گرفته شده.




مرغ رو میتونید درشت یا ریز خرد کنید. من گوشت سینه مرغ رو جدا میکنم و بهمراه ران مرغ داخل خورشت استفاده میکنم و اسکلت و بال و گردنش رو برای تهیه استاک مرغ کنار میگذارم. برای خورشت مجلسی بهتره مرغ رو خرد نکنید مثل تصویر زیر تا بعد از پخت تکه های مرغ کاملا مشخص باشن.




ولی برای خودتون میتونید کوچیکتر خرد کنید. به این صورت




مرغها رو داخل خورشت بندازید و نمک رو به خورش اضافه کنید. 




بگذارید تا مرغها نیم پز بشن.




رب انار رو داخل خورشت بریزید. من برای این خورشت از ترکیب رب انار محلی ترش و رب کارخانه ای که طعم شیرین داره استفاده میکنم، اگه از رب انار ترش به تنهایی استفاده کنید خورش بسیار ترش میشه ولی میتونید با اضافه کردن کمی شکر طعمش رو متعادل کنید.




و اگر هم به تنهایی از رب انار کارخانه ای استفاده کنید خورش شیرین میشه ولی باز میتونید با اضافه کردن کمی آبغوره طعم خورش رو ملس کنید. ولی ترکیب رب انار ترش و شیرین طعم خوبی به خورش میده، در کل طعم نهایی خورش بستگی به ذائقه شما داره میتونید خورش رو بچشید و با استفاده از شکر یا آبغوره به طعم دلخواه برسید. 




وقتی مرغ کاملا پخت و خورشت جا افتاد یک قاشق زعفران دم کرده داخل خورشت بریزید و یکی دو دقیقه هم بگذارید خورشت بجوشه بعد به همراه برنج زعفرانی خورشت رو سرو کنید.




برای مهمانی ها میتونید در اواخر پخت تعدادی گردو رو نگینی خرد کنید و داخل خورشت بریزید.

در خورشت تصویر زیر من مرغها رو ریز به اندازه ای که توی عکس بالایی بود(داخل بشقاب گل سرخی) خرد کردم.




خورش رو میتونید با گردو و بادام و پسته و اگه فصل انار بود با دانه های انار تزیین کنید.



تو این یکی مرغ درشت خرد شده 



با پلوی زعفرانی در کنار عزیزانتون نوش جان کنید. و البته اگه یادتون بود واسه منم دعا کنید.



پ ن: مطمئنا هموطنای شمالی خیلی خوشمزه تر این خورشت رو درست میکنن، اگه ایرادی تو دستور بود خوشحال میشم بدونم.

نکته: عزیزانم همه نکته ها رو تو متن گفتم، پس برید متن رو بدقت بخونید.



نظرات  (۱۷)

سلام اسرا خانوم

خسته نباشی

دستور شما به اندازه کافی کامل بود و جای ایراد نداشت

اگه خاطرتون باشه من شمالیم

ولی شما بهتر از من این غذا رو توضیح دادید

فقط 1 نکته

کمی شکر اگر به غذا اضافه بشه

باعث خوشرنگ تر شدن فسنجون میشه

بی ادبیه من رو ببخش

موفق باشی

 

پاسخ:
سلام عزیزم
مرسی از لطفتون، بله خاطرم هست
نوشتم تو توضیحات، من که خودم حتما از شکر داخل فسنجون استفاده میکنم، بی ادبی نیست خیلی هم لطف کردی
زنده باشی

بابا دست مریزاد. من آخر فسنجون بودم ولی سلیقه و دقت شما منو گیج میکنه. آفرین بر شما خانم هنر مند.

پاسخ:
مرسی عزیزم،اختیار دارید این از لطف شماست دوست نازنینم
عالی بود
پاسخ:
مرسی
سلام تو حلوای تبر یزت یک کمی پودر نارگیل بریز اصلیتم اغ خویی هستم مربی مون یاد داده باز هم واسط غذاهایی که اموزش دیدم یاد میدم دوست دارم
پاسخ:
سلام امتحان میکنم دوست عزیز، ممنونم
سلام
برای کسب اطلاعات بیشتر به www.IranSarkhat.com مراجعه کنید.
وای چه رنگ و لعابی
من عاااشقشم
دستت درد نکنه اسرا جان
پاسخ:
خواهش میکنم ملاحت عزیزم

سلام خانوم عزیز

مثل همیشه عالی بود .متشکررررررررم

پاسخ:
سلام
خواهش میکنم دوست عزیز
عالی
پاسخ:
عالی
سلام اسرا جون. دیر به دیر میاین، دلمون تنگ میشه
پاسخ:
سلام شرمنده دوست عزیزم، سعی میکنم زودتر آپ کنم
سلام ممنونم بخاطرتوضیحات کاملت مثه همیشه کارت بیسته اجی جون زودزودبیا .بهترینهاروبرات ارزومیکنم
پاسخ:
سلام مرسی دوست عزیزم شما لطف دارید.مرسی عزیزم خوشبخت بشی دوست خوبم
وبلاگتون عالیه فقط میتونم بگم برقرار باشید
پاسخ:
مرسی عزیزم
مفیدبودخیلی ممنون
پاسخ:
خواهش میکنم

ما اکثر شمالیا تو فسنجون پیاز نمیریزیم! چون شیرین میشه

فسنجون باید ترش ِ ترش باشه :/

پاسخ:
اتفاقا این رو من از یک چالوسی یاد گرفتم
اضافه کردن پیاز برای گرفتن بوی زحم مرغه و مقدارش زیاد نیست که شیرین بشه البته من فسنجون شیرین درست میکنم شاید واسه اونه که طعم پیاز رو توش حس نمیکنم

سلام اسرا جون

ممنون از این فسنجان خوشمزه .شما گردو رو به همون پیاز داغ اضافه می کنید و مراحل تفت دادن گردو رو ادامه میدین

پاسخ:
سلام عزیز
مرسی، پیاز رو کمی تفت میدم و گردو رو اضافه میکنم، فقط یه تفت کوچولو به گردو میدم چون اگه زیاد تفت بخوره گردو تلخ میشه
ممنون عزیزم.خیلی وقت بود دنبال دستور این خورش بودم.میسییییییییی
پاسخ:
خواهش میکنم دوست عزیز
اللرین أغریماسین
پاسخ:
ساغول
سلام وبلاگ آشپزیتون محشره هرچی میخواستم داشت از نان گل هم که درست کردم خیلیی دوست داشتن مرسییی
پاسخ:
سلام، مرسی از لطفتون عزیزم

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی