رشته (اریشته)
این غذا یکی از غذاهای سنتی خطه آذربایجانه، قدیمها برنج زیاد در آذربایجان مرسوم نبود و بیشتر غذای مردم رو آرد گندم تشکیل میداد، برای درست کردن رشته آرد با آب و نمک خمیر کرده و بعد با وردنه نازک باز میکنند و بعد همونطور که از اسمش پیداست به صورت رشته ای برش میزنند بعد رشته ها رو روی طناب پهن کرده و خشک میکردند، البته امروزه دیگه همه چیز مکانیزه شده و رشته ها رو با دستگاه مخصوص پهن کرده و برش میزنند. رشته های خشک شده رو کمی تفت میدهند تا رنگش قهوه ای روشن بشه. رشته رو در غذاهای مختلفی استفاده میکنند. از جمله رشته شیله سی، رشته پلو، شوربا و یکی هم این غذایی که امروز پست میکنم. این غذا رو میشه گفت ماکارونی سنتی آذربایجانه. بدون اغراق میتونم بگم از ماکارونی هم خوشمزه تره البته به نظر من. غذای سنگینی نیست و راحت الهضم تر از ماکارونیه.
نکته مهم در این غذا کیفیت رشته هاست، که باید آردش از نوع مرغوب باشه و بدرستی تهیه شده باشه، یعنی خمیرش رو خوب گرفته باشن و به اندازه مناسب تفت داده بشه، یعنی نه خام بمونه و نه زیاد تفت داده بشه که تلخ میشه. ما یه آشنا داریم که رشته های خوبی درست میکنه و همیشه رشته هامون رو از اونها می خریم.برای این غذا رشته های کارخانه ای مناسب نیستند میتونید از رشته های فله ای بازار استفاده کنید ، البته باید از بهداشتی بودنش مطمئن بشید. در ضمن موقع خرید رشته حتما رشته رو امتحان کنید تا طعم و بوی کهنگی نده و سوخته هم نباشه.
پ ن: دوستهای نازم واقعا شرمنده همه شما هستم نظر میگذارید و باید کلی منتظر بمونید تا من بتونم جواب بدم، لطفا من رو درک کنید واقعا بخاطر مشغله زیاد سریع نمی تونم جوابتون رو بدم. بزودی همه کامنت ها رو جواب میدم.
مواد لازم:برای 3 نفر
رشته پلویی 150 گرم به ازای هر نفر
گوشت چرخ کرده 200 تا 300 گرم
لپه پخته شده یک لیوان
پیاز یک عدد
سیب زمینی به میزان لازم برای ته دیگ
کنجد برای ته دیگه
زردچوبه و نمک و زیره سیاه
زعفران دم کرده یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
پیاز رو خلالی خرد کنید و تفت بدید گوشت رو اضافه کنید و تفت بدید، رب و زردچوبه و نمک و زعفران رو اضافه کنید. یکی دو قاشق آب بریزید و بگذارید بجوشه تا کمی خورش جا بیفته.
لپه پخته شده رو اضافه کنید و مخلوط کرده و از روی شعله بردارید.
اول عکس رشته ها رو ببینید و تفاوتش رو با رشته های کارخونه ای متوجه بشید، این رشته ها کلفت تر و رنگشون هم روشن تر از رشته های کارخونه ایه.
توی قابلمه آب بریزید بگذارید بجوشه بعد رشته ها رو کمی خرد کنید و توی آب جوش بریزید 3،4 دقیقه بجوشونید، رشته ها خیلی زود نرم میشن،پس زیاد نجوشونید چون وا میره و رشته شفته میشه.
رشته ها رو آبکش کنید.
برای این غذا معمولا ته دیگ سیب زمینی می گذارند،سیب زمینها رو پوست بگیرید و بشورید و ورقه کنید، بعد از ورقه کردن نمی شوریم، چون باید نشاستش بمونه که کنجدها بهش بچسبن. روغن حیوانی رو ته دیگ بریزید روش کنجد بپاشید.
سیب زمینی ها رو روش بچینید.
یک لایه رشته و یک لایه از خورش بریزید. روش رو کمی ساری یاغ و زعفران بریزید.
برای ادویه من از زیره سیاه استفاده میکنم،برای اینکه عطر زیره از بین نره همون لحظه می کوبم و به غذا اضافه میکنم، زیره نفخ لپه و رشته رو میگیره و عطر و طعم خوبی به غذا میده.
این غذا رو حتما با ساری یاغ درست کنید تا طعم واقعش رو احساس کنید.
درکنارش انواع ترشی مخصوصا سیر ترشی واقعا عالیه.
رشته رو میتونید با قیسی سرخ کرده با ساری یاغ و قورما هم سرو کنید.
ما یه غذای دیگه هم داریم به اسم یارما پلو که تقریبا به همین روش ولی با بلغور درشت پخته میشه پیشنهاد میکنم اون رو هم حتما امتحان کنید.
سلام اسرا جون
مرسی بابت آموزش این غذاهای سنتی و خوشمزه
ما این رشته هارو وقتی یکم مونده به آبکش کردن برنج بهش اضافه میکنیم
و بعد از آماده شدن آبکش میکنیم.
مخلوط برنج با رشته هم خیلی خوشمزه میشه.
در مورد کشک بادمجون هم برای نرم شدن بادمجون من از مقداری آب گوشت یا مرغ استفاده میکنم خیلی طعم فوق العاده ای میده به کشک بادمجونمون.
موفق باشید دوست خوب.